Diskussion:Venstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dette er diskussionssiden til diskussion om forbedringer af artiklen Venstre

Artikel-regler

Om navnet Venstre[rediger kildetekst]

Ang. kommentaren om at Venstre i sin tid skulle være venstreorienteret er jeg usikker på korrektheden af. Den forklaring jeg hælder til, er at venstre var imod datidens parti Højre (som senere blev til hvad vi i dag kalder De Konservative), som var autoritativt og kun i en vi grad villig til at lade staten klare sociale opgaver (fattighjælp). Venstre blev grundlagt, svjv, på et socialliberalt grundlag, dvs. "blødere", mere omfattende og decentralt demokrati, med mere omfattende sociale hensigter end det daværende Højre. Navnet "Venstre" skulle således være en "hurtig" afstandtagen til hvad partiet Højre stod for. PeterBP 15. apr 2004 kl. 13:56 (CEST)

Navnet Venstre kan ikke være opstået som en reaktion på navnet Højre. Man kan nemlig først begynde at tale om et Højre-parti efter Mellempartiets opløsning i 1876 - seks år EFTER dannelsen af "Det Forenede Venstre".

Højre bestod fra starten af godsejere, tidligere nationalliberale samt Mellempartiets højre-fløj.

Mellempartiets fik sit navn, fordi det stod mellem De Nationalliberale i byerne og de forskellig Venstre partier på landet. Mellempartiets start kan ikke ses i forhold til Højre, der jo slet ikke eksisterede i 1866.

Fra 1864 eksisterer der tre forskellige Venstre partier: "Det Folkelige Venstre" (de tidligere Bondevenner), der var delt i to stridende partier. Desuden var der Det Nationale Venstre (grundtvigsk).

I de første år efter Bondevennernes Selskab blev dannet i 1846 var "Venstre" et øgenavn, som man brugte om Bondevennerne. Sallingboen 22. dec 2005 kl. 18:45 (CET)

Krigen I Irak[rediger kildetekst]

Venstres fatale svigt mht at inddrage Danmark i krigen i Irak bør omtales.

Der er mange indikationer for at Anders Fog Rasmussen har misinformeret Fokletinget og befolkningen om baggrunden for krigen i Iraq. Efterretningstjenesten har svigtet fatalt mht at give Regeringen og Folketinget et korrekt grundlag for at tage stilling til sagen. Alle kilder også de åben pegede i retning af, at Sadam ikke havde masseødelæggelsesvåben og at Bush baserede sin beslutning på manipulation af efterretningskilder.

--KFL 19. aug 2006 kl. 13:24 (CEST)

Det er svært at skrive neutralt om dette emne. Hvilket også illustreres af din kommentar. At statministeren og efterretningstjenesterne har eller ikke har fremsat mangelfulde beslutningsgrundlag har ikke noget med partiet Vestre at gøre. Det er en sag om personen Anders Fogh Rasmussen, samt Forsvarets Efterretningstjeneste. --|EPO| 19. aug 2006 kl. 13:49 (CEST)

Det er korrekt, at det er svært at skrive om emnet, idet ikke alle kilder er til rådighed. Sagen har i særdeleshed noget med Venstre at gøre, idet Ander Fog Rasmussen er valgt for partiet Venstre og at Venstre derfor har en ansvar for krigsdeltagelse. Krigen har intet med demokrati at gøre, men derimod en oliekrig igangsat af de amerikasnek olieselskaber.

Med en argumentation som EPO, kan man hævde at nazi-partiet intet har med jødeudryddelserne at gøre under anden verdenkrig.

--KFL 27. sep 2006 kl. 09:12 (CEST)

Ideologiske Instituttet[rediger kildetekst]

Oprettelse af IMV (Institut for Miljøvurdering) bør også omtales, idet der er tale om et ideologisk institut vendt mod lovlige grupperinger i Danmark. Der blev begået magtfordrejning ved at ansatte en ikke kvalificeret direktør for institutet og Ander Fogh har ligitimeret oprettelsen af lignende institutioner ved et evt. magtskifte i Danmark. Når Venstrefløjen kommer til magten, kan de med samme argumentation, som Anders Fogh Rasmussen gav, oprettet IAFRV(Institut til Ander Fogh Rasmussen Vurdering)

--KFL 19. aug 2006 kl. 13:25 (CEST)

Bjørn Lomborg og instituttet blev debatteret en hel del fordi man begyndte at anskue verden på en anderledes måde. I stedet for at spørge, hvor der var mest behov for hjælp, forsøgte man at regne ud, hvor pengene ville række længst.
Vær venlig at dokumentere påstanden ideologisk institut vendt mod lovlige grupperinger. --|EPO| 19. aug 2006 kl. 13:48 (CEST)

Venstres Finansieringskilder[rediger kildetekst]

Venstre har ikke offentliggjort partiets finansieringskilder, men det er sandsynligt at store beløb er modtaget fra landbruget, ejendommæglere, de store virksomheder, velstående enketpersoner samt fra partietsmedlemmer.

--KFL 19. aug 2006 kl. 13:27 (CEST)

Ligeså snart du har nogle eksterne (pålidelige kilder), så er informationen velkommen. Indtil da er det blot (irrelevant) spekulation. Jeg har fjernet det fra artiklen. --Morten Barklund [ disk / bidrag ] 30. jun 2006 kl. 15:14 (CEST)
Venstre er underlagt lov om partistøtte lige som alle andre partier, og enhver kan læse det reviderede regnskab på http://www.venstre.dk/index.php?id=4676 Valentin 21. jul 2007, 00:35 (CEST)

Venstre langt fra udgangspunktet[rediger kildetekst]

Venstre har bevæget sig langt væk fra dets oprindelige grundlag. Fra at være et parti for det åbne samfund, er det bevæget sig i retning af en fortaler for en centralstyring af samfund med stor samfundsmæssig kontrol. Vælgerforeningrne har intet at sige mere, og hvis de siger noget bliver de banket på plads af Venstres chefideologer. Spin er en central del af den måde regeringen afleder befolkningens opmærksomhed om i hvilken retning regerigen styrer.

--KFL 19. aug 2006 kl. 13:26 (CEST)

Venstre og Muhammed-krisen[rediger kildetekst]

Venstre og Anders Foghs håndtering af Muhammed-krisen bør også omtales.

--KFL 19. aug 2006 kl. 13:27 (CEST)

Billede advarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Fjern venligst billederne fra artiklen eller deltag i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Cnyborg satte slettemarkør No source sinceImage:Anders_Fogh.jpg: {{subst:nsd}}(diff);

-- CommonsTicker 2. sep 2006 kl. 04:12 (CEST)

Dette må være en fejl, kildeinformation er givet på Commons; jeg har slettet nsd-templaten. --Martin Manscher 2. sep 2006 kl. 08:59 (CEST)

Billede advarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Fjern venligst billederne fra artiklen eller deltag i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Cnyborg satte slettemarkør No source sinceImage:Anders_Fogh.jpg: Reverted edits by <a href="/wiki/Special:Contributions/Manscher" title="Special:Contributions/Manscher">Manscher</a> to last version by Cnyborg(diff);

-- CommonsTicker 2. sep 2006 kl. 12:13 (CEST)

En anden fik fjernet den denne gang. --Martin Manscher 2. sep 2006 kl. 13:20 (CEST)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

Rtc satte slettemarkør TfdTemplate:Www.folketinget.dk: {{tfd|Template:Www.folketinget.dk}}(diff); Images:

-- CommonsTicker 25. mar 2007 kl. 12:13 (CEST)

Forældet[rediger kildetekst]

Jeg har sat denne artikel som forældet begrund af Anders Fogh Rasmussens afgang som statsminister Asger1995 5. apr 2009, 15:16 (CEST)

Green check.svg Ændret --Masz (Skriv beskedSkriv e-mail) 5. apr 2009, 15:22 (CEST)

Flytning[rediger kildetekst]

Denne side bør flyttes til Venstre (parti) eller Venstre (dansk parti). Og så flytte artiklen venstre (flertydig) til Venstre. (Skrev 77.212.165.149 (diskussion • bidrag) 26. sep 2009, 14:05. Husk at signere dine indlæg.) 26. sep 2009, 14:04 (CEST)

Jeg er uenig i at flytte artiklen. Partiet Venstre har helt sikkert hovedbetydningen, Venstre (flertydig) findes, og bliver henvist fra artiklen. --Masz () 26. sep 2009, 14:05 (CEST)

Men nogle artikler har jo ikke engang status som flertydig. 77.212.165.149 26. sep 2009, 14:33 (CEST)

Ved ikke helt hvad du mener? --Masz () 27. sep 2009, 11:56 (CEST)

Der er ikke enighed vedr flytning, hvorfor dette forslag afslås. --Masz () 28. sep 2009, 14:12 (CEST)

Ideologier[rediger kildetekst]

Der er mange forskellige ideologier beslægtet med Venstre i følge Wikipedia. Der er fx Nordisk agrarianisme, som jeg ikke kan finde ud af hvad er, med mindre jeg læser på en fransk Wiki-side. Derudover er kildehenvisningen (linket, red.) inaktivt. Så er der klassisk liberalisme. Den er jeg meget uenig i, da Venstre de sidste år på regeringsmagten har indført vanvittig mange forbud. Det er IKKE klassisk liberalisme, da det går ind for negativ frihed - nemlig at man er overladt fuldkommen til sig selv. Der mener jeg, at konservativ liberalisme (som allerede er der) passer bedre. --Emil Blicher (diskussion) 17. jun 2012, 15:37 (CEST)

"Danmarks Liberale Parti"[rediger kildetekst]

Benytter Venstre stadig betegnelsen "Danmarks Liberale Parti" som artiklen påstår? Jeg kan se at Venstres Facebook-side benytter betegnelsen, men jeg kan ikke finde den på Venstres hjemmeside (undtagen når der henvises til Facebook-siden).--Oz1cz (diskussion) 7. mar 2018, 20:26 (CET)

Jeg mener bestemt, at de stadig bruger navnet "Venstre, Danmarks Liberale Parti", men det er rigtigt, at de i de senere år har nedtonet "Danmarks Liberale Parti" i mange sammenhæng. --Cgt (diskussion) 7. mar 2018, 21:22 (CET)
Det er stadig deres officielle navn, jfr. vedtægterne og det navn de (dermed) har registret ved f.eks. valgmyndighederne som her: Opstillingsberettigede partiers adresser m.v.. Hvad er baggrunden for dit spørgsmål? /Patrik Näsfors (diskussion) 7. mar 2018, 22:34 (CET)
Jeg undrede mig blot over at partiets hjemmeside øjensynlig ikke benyttede betegnelsen. Jeg kunne i hvert fald ikke finde den. Og derfor funderede jeg over om partiet monstro havde ændret navn.--Oz1cz (diskussion) 10. mar 2018, 19:40 (CET)
OK, men ikke noget der behøver ændres her så? /Patrik Näsfors (diskussion) 10. mar 2018, 20:23 (CET)
Nej --Cgt (diskussion) 10. mar 2018, 20:26 (CET)
Partiet har ikke ændret navn. "Venstre" er bare det udtryk, der bruges i daglig tale. Det fulde navn står i overskriften på de gældende vedtægter: https://www.venstre.dk/_Resources/Persistent/71ca37e569a44e7a6e225142841229eb7f07d78a/Venstres_vedtaegter_2012.pdf