Diskussion:Websted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Internet Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Internet, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Internet-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Internet Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Internet, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Internet-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Navngivning[redigér wikikode]

Jeg mener en hjemmeside er hele webstedet, mens den først besøgte side hedder index, eller start-site. En hjemmeside svarer til det engelske website - ikke webside.--62.107.14.1 13. maj 2005 kl. 21:20 (CEST)

Dette er jeg helt uenig i. Den korrekte oversættelse af hjemmeside er home page, websted er web site og webside er web page. Oprindeligt betød hjemmeside (som der korrekt står i artiklen) den første webside man besøgte på webstedet (som du rigtigt nok skriver også kaldes index eller default). Dette bekræftes af mine ordbøger, samt den engelske Wikipedia.
Nu til dags bruges hjemmeside/home page også som synonym til websted/web site, hvilket med god grund skaber grobund for forvirring. Men jeg mener, at artiklen er korrekt, som den står nu. Spiderboy 4. jul 2006 kl. 01:40 (CEST)
I mine øjne er artiklen ikke korrekt som den står nu - og den er i hvert fald forvirrende. Der rodes rundt mellem de forskellige begreber uden at give nogen brugbar forklaring eller oversigt. For mig at se skal Indgangsside bestemt ikke skrives ind i opslaget om Hjemmeside. Det er kun i ganske få tilfælde relevant at henvise til indgangssiden på et website, mens det er langt mere almindeligt at henvise til websitet/hjemmesiden som en samlet enhed, eller evt. til en specifik side (webside) på et site. Det er fint nok at have et opslag på indgangsside, men det er i mine øjne stærkt misvisende at blande det sammen med artiklen om en hjemmeside. Det eksempel der er givet på den påståede hovedbetydning (hjemmeside=indgangsside) er Sprognævnets hjemmeside er www.dsn.dk - men præcis det samme eksempel kan bruges til at beskrive betydningen "hele sitet/webstedet". I mine øjne er det i denne form (hjemmeside=websted) at ordet normalt anvendes. Jeg kom hertil via Kategori:Websites, og hvis jeg kigger på andre indgående links (Speciel:Whatlinkshere/Hjemmeside), er det mit klare indtryk at hovedparten af de wikiartikler der henviser hertil også gør det i site-betydningen og ikke i indgangssidebetydningen.
Jeg er ikke enig i Spiderboys udtalelser om hvordan det tidligere har været brugt (tjek fx en:Home Page), men det er i princippet også ligegyldigt hvad betydningen har været før - det væsentlige er at ordets brug i dag bør fremgå meget mere klart. Så kan man - hvis der er belæg for det - forklare om tidligere betydninger længere nede.
--Jens Gyldenkærne Clausen 29. jan 2007 kl. 10:37 (CET)


Begrebet website dækker over et helt domæne, eks. da.wikipedia.org, mens webside dækker over en fil der kan læses - ofte htm, html, asp og php. På dansk er hjemmeside identisk med website. I har begge ret. --Zep73 11. nov 2006 kl. 21:46 (CET)

Spiderboy anfører at hjemmeside (hovedsageligt) er identisk med indgangsside - det er i mine øjne ikke korrekt. Se også kommentaren til ham.
--Jens Gyldenkærne Clausen 29. jan 2007 kl. 10:41 (CET)
Jens Gyldenkærne Clausen (ovenfor) har fuldstændigt ret. Forvirringen opstår, fordi "website" og "webside" lydligt minder om hinanden, selv om de betyder noget vidt forskelligt. Jeg mener, man faktisk bør undgå "danglish"-udtrykket "webside", fordi det er forvirringsskabende. I stedet for bør man enten bruge det engelske "website" eller det danske betydningsmæssigt tilsvarende "hjemmeside" for sitet som sådan (difineret med sin URL). De enkelte sider, man får frem på skærmen, er ikke hjemmesider, men simpelthen sider eller opslag, uanset om det er den første, man lander på, når man åbner en hjemmeside (via en URL) eller ej. Selv foretrækker jeg betegnelsen opslag frem for side, idet der jo kan være tale om noget, der fylder langt mere end en skærmside, og hvor man altså er nødt til at scrolle for at læse hele indholdet.
Harlekin96 29. nov 2009, 14:05 (CET)

hjemmeside flyttet til website[redigér wikikode]

Hjemmeside iflettet tidligere website - og flyttet til website.

Har lavet ny flertydig Hjemmeside med afklarende tekst. --Glenn 27. jun 2011, 11:15 (CEST)

Forældet pr nov 2011[redigér wikikode]

Denne artikel er, udover at være faktuel forkert på mange områder, også ganske forældet.

Detaljer om om brug af ord - hvor korrekt brug i øvrigt defineres af almindelig brug, og ikke af oprindelse eller holdninger - er små, og til sammenligning, ligegyldige detaljer, i forhold til at artiklen grundlæggende er ukorrekt... at lukket liste hvad et websted er, er lettere fjoget, da der ingen grænser er for hvad er websted er eller kan være, andet end den ene begrænsning at det skal kunne ses i en webbrowser... ligesom kommentarer om at det skal være hypertext-baseret eller andet er ukorrekt - et websted kan bygge på mange forskellige protokoller, være tilgængeligt på mange forskellige porte, og være en samling af elementer fra mange forskellige servere... et websted med en film - eller bare et billede - og ikke andet ville stadig være et websted... ligesom 'flertydig'-siden "hjemmeside" er noget sludder, såvel i information, som i det faktum at alle berørte henvisninger går til netop denne side, hvorfor den blot skal være en redirect. Jeg har tilladt mig at sætte en skabelon:forældet på denne side, i håbet om at en person der reelt er vidende om emnet vil tage udfordringen op og gøre artiklen korrekt, og tidssvarende - og måske endda god, eller fremragende :) SorenOlin [ talk to me ] 13. nov 2011, 21:31 (CET)

Den indledende bemærkning "misvisende og tidligere benævnt hjemmeside i 1990'erne" er i hvert fald dybt problematisk. En hurtig søgning på Google på dansk gav mig således umiddelbart 67.800.000 på hjemmeside mod 4.350.000 på websted. De fleste opfatter og betegner simpelthen alle de sider, der kan findes på en given addresse, under et som hjemmeside, hverken websted, webside eller website. Det er muligvis teknisk forkert set fra et fagligt synspunkt, men så skal det forklares, at der er sådan. Som det er nu, får man det til at se ud som om, 94 % af dem der taler bruger en forældet betegnelse, og det kan i sagens natur ikke være rigtigt. --Dannebrog Spy 13. nov 2011, 22:10 (CET)
Det er fuldstændigt korrekt - desværre tror jeg det lettere at skrive en helt ny artikel fra bunden, end at tilrette den eksisterende, da hele artikelstrukturen grundlæggende er fejlagtig - den beskriver ikke hvad en hjemmeside eller et websted er, men i store og meget snørklede detaljer beskriver den små og meget tilfældige hjørner af hvad nogle websteder kan være - så jeg tror tankerne skal hives fra hinanden, og siden bygges op over en kort og koncis definition af hvad et websted reelt er ... at den forklarende illustration på siden er på ungarsk virker på en eller anden vis meget sigende :) f.eks. synonymerne hjemmeside, websted, netsted, website, efterfulgt af en kort beskrivelse ala... er forskellige former for information i digital form, som en bruger kan hente fra en server. --- derfra kan man så komme ud i at informationen kan være lagret eller skabt dynamisk, kan være som f.eks. tekst, video, billede, lyd... kan være tilgængeligt lokalt, på et lille netværk, større extranet, eller offentligt tilgængeligt på internettet... og efter det mest basale er dækket ind, kan man f.eks. byge videre via eksempler på almindelige sites. SorenOlin [ talk to me ] 13. nov 2011, 23:23 (CET)

Flytteforslag: Websted

Se evt. på Wikipedia:Flytteforslag

Flyt til netsted

Betegnelsen websted er en teknologiafhængig betegnelse (baseret på protokollerne http og https), som er afledt af den engelske betegnelse website. Vi bør undgå teknologiafhængige betegnelser og benytte generelle betegnelser for steder på internettet.

Net er en forkortelse af internet og sted er dansk for site. Det giver betegnelsen "netsted". --Patchfinder (diskussion) 27. jan 2017, 14:43 (CET)

Men er der nogen, der bruger det udtryk i daglig tale? Vi snakkede om smartmobil vs. smarttelefon vs. smartphone forleden, jeg mener ikke at vi død og pine skal gennemtvinge fordanskede udtryk, som ikke er i gængs brug. Mvh Knud Winckelmann (diskussion) 27. jan 2017, 14:48 (CET)
Hvis vi skal holde os til gængs brug, så burde det nærmere hedde hjemmeside. Det er mit indtryk, at det er betydeligt mere brugt end websted, der igen er betydeligt mere brugt end netsted. --Dannebrog Spy (diskussion) 27. jan 2017, 14:55 (CET)

Jeg dropper forslaget eftersom det ikke harmonerer med interwikierne. Det jeg i virkeligheden ønsker er en overordnet kategoristruktur som er uafhængig af de specifikke internetteknolgier. --Patchfinder (diskussion) 27. jan 2017, 14:58 (CET)

Noget så gammeldags som en FTP-server er fx ikke et websted, men det er et netsted. --Patchfinder (diskussion) 27. jan 2017, 15:02 (CET)
Jeg er temmelig sikker på at det aldrig er blevet anvendt i praksis om en ftp-server. Jeg mener, som sagt, ikke at vi skal opfinde fordanskninger, udelukkende for at få det til at passe ind i en kategoristruktur. Ligesom med smartmobil, så er netsted åbenbart hellere ikke et anerkendt ord. Mvh Knud Winckelmann (diskussion) 27. jan 2017, 15:21 (CET)
Nej, men det er netavis og netbank, så svaret er forskelligt. For nogle år siden hed det internetavis og internetbank. --Patchfinder (diskussion) 27. jan 2017, 15:29 (CET)
Jeg er ikke sikker på at termerne websted, netsted, website, site eller hjemmeside er helt ækvivalente, men blandt dem er "netsted" da det mindst brugte. Her antyder "hjemmeside" noget web 1.0 mens websted, website eller site er mere web 2.0. --Honymand (diskussion) 27. jan 2017, 21:17 (CET)
Crystal Clear action apply.pngKonklusion:
Siden beholdes på nuværende placering, eftersom forslagstilleren har fortrudt sit forslag. --Patchfinder (diskussion) 2. feb 2017, 00:18 (CET)