Disneyland Park Californien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Disneyland.

Koordinater: 33°48′44″N 117°55′8″V / 33.81222°N 117.91889°V / 33.81222; -117.91889

Disneyland Park Californien
Disneyland Park Logo.svg
Generelle informationer
Sted USA Anaheim, Californien, USA
Ejer The Walt Disney Company
Indviet 17. juli 1955 (66 år)
Tidligere navn Disneyland
Sæson Året rundt
Besøgende 16,7 millioner (2014)

Disneyland Park Californien der før bare blev kaldt Disneyland (1955-1998) er en temapark der ligger i Disneyland Resort i Anaheim, Californien, USA, 28 miles fra Downtown Los Angeles. Parken ejes og drives af The Walt Disney Company som et resort under kæden Disneyland. Disneyland Park Californien er blevet et af verdens mest berømte steder og også et af de mest besøgte. Siden parkens åbning d. 17. juli 1955 har ca. 515 millioner mennesker besøgt stedet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

"To all who come to this happy place – welcome. Disneyland is your land. Here age relives fond memories of the past and here youth may savor the challenge and promise of the future. Disneyland is dedicated to the ideals, dreams and the hard facts that have created America… with the hope that it will be a source of joy and inspiration to all the world." Walter E. Disney, July 17. 1955.

Walt Disney og hans bror Roy var chefer for et af Hollywoods mere succesfulde studier, grundlagt i 1923, længe før tanken om en park opstod. Walts oprindelige koncept var en vedblivende familiepark, der ikke skabte det kaos et rejsende tivoli gjorde. Han kom på ideen under en tur med sine døtre Diane og Sharon, da han opdagede, at der faktisk ikke fandtes en park, som børn og forældre kunne nyde sammen.

Mange mennesker havde skrevet til Walt Disney, fordi de var interesserede i at besøge filmstudiet, men Walt mente, at et filmstudie ikke havde så meget at tilbyde en Disneyfan, så han puslede med idéen om at bygge et lille sted, hvor folk kunne komme og få taget billeder med deres favoritfigurer som statuer. Så blev idéen til en lille park med bl.a. en sejltur. Konceptet voksede og voksede, indtil Disneyland var født.

Disneyland er inspireret af flere steder, bl.a. Tivoli i København, Greenfield Village i Dearborn, Michigan og Children's Fairyland i Oakland, Californien. De første spadestik blev taget d. 18 juli 1954 og ville koster 17 millioner dollars at lave. Parken åbnede officielt for offentligheden d. 18. juli 1955.

Områderne i parken[redigér | rediger kildetekst]

Parken har følgende områder: Main Street, U.S.A., Fantasyland, Tomorrowland , Frontierland, Adventureland, New Orleans Square, Critter Country og Mickey's Toontown.

Udover forlystelserne er der forskellige parader gennem parken i løbet af dagen. Der er en masse Disneyfigurer i alle landene, der gerne stille op til billeder, og aftenerne sluttes af med festfyrværkeri. Der er forskellig musik og showunderholdning i løbet af dagen, og i Fantasyland hjælper Merlin børn med at trække sværdet op af stenen.

Temalandene og andre offentlige områder fylder i alt 344.000 kvadratmeter. Landene spreder sig ud fra the Central Plaza for enden af Main Street lidt ligesom et gammeldags træhjul, og i midten af parken står Tornerose slottet.

Main Street, U.S.A.[redigér | rediger kildetekst]

Main Street

Main Street er baseret på stereotypen af en hovedgade i 1920’erne. Her findes de fleste indkøbsmuligheder af diverse Disney souvenirs og en masse tøj.

Adventureland[redigér | rediger kildetekst]

Dette land er designet til at være et eksotisk, tropisk sted fra en fjern del af verden. Her findes bl.a. et Indiana Jones eventyr, en junglesejltur og Tarzans træhus.

Frontierland[redigér | rediger kildetekst]

Dette er genskabelsen af amerikanernes pionerdage. Her findes Mark Twain flodbåden og Big Thunder Mountain – en stor rutsjebane.

Fantasyland[redigér | rediger kildetekst]

King Arthur Carrousel med Mary Poppins på hesten

Fantasyworld er et område i parken, der er rettet mod et lidt yngre publikum og har fantasien som tema.

Fantasyland var oprindeligt bygget i europæisk middelalderstil, men er efter en ombygning i 1983 ændret til en typisk ældre bayersk landsby. Forlystelserne omfatter bl.a. karrusellen King Arthur Carrousel og Peter Pans flyvetur (Peter Pan's Flight) gennem London. Torneroses slot genfortæller historien om Tornerose.

Tomorrowland[redigér | rediger kildetekst]

Dette er fremtidslandet. Her en en masse ting baseret på nye tekniske ting, og hvordan de kunne se ud i fremtiden. Her er desuden Star Tours og Space Mountain.

New Orleans Square[redigér | rediger kildetekst]

Her står det hjemsøgte hus og den berømte forlystelse Pirates of the Caribbean.

Critter Country[redigér | rediger kildetekst]

Critter Country er en senere tilføjelse til parken og her finder man det berømte Splash Mountain.

Mickey's Toontown[redigér | rediger kildetekst]

Denne del af Disneyland er lavet som Toon Town i filmen Who Framed Roger Rabbit. Mickey's Toontown ligner en Max Fleischer kort tegnefilm fra 1930’erne. Det er her Disney figurerne “bor.”

Transportmuligheder i Disneyland[redigér | rediger kildetekst]

Hele vejen rundt om Disneyland kører et gammelt damptog, der har stationer i de fleste af parkens lande, så man ikke behøver gå hele vejen igennem parken. Ovenover parken kører monrail’en. Der er tre forskellige ruter at tage.

På Main Street kører der bl.a. en dobbeltdækkerbus, en hestetrukket vogn, en gammeldags brandbil og gammeldags åbne biler, der giver ture op og ned af Main Street.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]