Spring til indhold

Dmitrij Aleksandrovitj af Rusland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dmitrij Aleksandrovitj af Rusland
Prins Dmitrij af Rusland i 1914
Prins af Rusland
ÆgtefælleGrevinde Marina Sergejevna Golenisjtjeva-Kutusova (morg.) (g. 1931–47)
Margaret Sheila MacKellar Chisholm (morg.) (g. 1954–60)
Børn
Fulde navnDmitrij Aleksandrovitj Romanov
HusHolsten-Gottorp-Romanov
FarAleksandr Mikhailovitj af Rusland
MorKsenija Aleksandrovna af Rusland
Født15. august 1901(1901-08-15)
Gattjina-slottet, nær Sankt Petersborg, Russiske Kejserrige
Død7. juli 1980 (78 år)
London, England

Prins Dmitrij Aleksandrovitj af Rusland (russisk: Дмитрий Александрович Романов; tr. Dmitrij Aleksandrovitj Romanov) (15. august 19017. juli 1980) var en russisk prins fra Huset Romanov. Han var det femteældste barn af storfyrst Aleksandr Mikhailovitj af Rusland og hans hustru storfyrstinde Ksenija Aleksandrovna af Rusland.[1]

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Prins Dmitrij Aleksandrovitj blev født på Gattjina-paladset, nær Sankt Petersborg, Rusland den 15. august 1901. Han var den fjerde søn og femte barn blandt syv søskende. Hans forældre, storfyrst Aleksandr Mikhailovitj og storfyrstinde Ksenija Aleksandrovna var halvfætter og -kusine. Gennem sin far var han dermed medlem af Huset Romanov, barnebarn af Storfyrst Mikhail Nikolajevitj af Rusland og oldebarn af Kejser Nikolaj 1. af Rusland. Gennem sin mor var han barnebarn af Kejser Aleksandr 3. af Rusland og oldebarn af Kong Christian 9. af Danmark. Som oldebarn af en russisk kejser havde han titel af prins og prædikat af højhed.

Prins Dmitrij giftede sig første gang den 25. oktober 1931 i Paris i et morganatisk ægteskab med grevinde Marina Sergejevna Golenisjtjeva-Kutusova, der var datter af greve Sergej Aleksandrovitj Golenisjtjev-Kutusov og grevinde Maria Aleksandrovna Tjernisjeva-Besobrasova. De fik en datter, Fyrstinde Nadesjda Dmitrijevna Romanova. De blev skilt i 1947, og Prins Dmitrij giftede sig anden gang den 20. oktober 1954 i Paris i et morganatisk ægteskab med Margaret Sheila MacKellar Chisholm.[1]

Prins Dmitrij døde den 7. juli 1980 i London.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c McNaughton, C. Arnold (1973). The Book of Kings: A Royal Genealogy. Vol. 1. London, U.K.: Garnstone Press. s. 327.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi