Dmitrij Pozjarskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dmitrij Pozjarskij

Personlig information
Født Дми́трий Миха́йлович Пожа́рский Rediger på Wikidata
1. november 1577 Rediger på Wikidata
Død 20. april 1642 (64 år) Rediger på Wikidata
Moskva, Rusland Rediger på Wikidata
Gravsted Monastery of Saint Euthymius[1] Rediger på Wikidata
Børn Ivan Pojarski,
Peter Dmitrievitsj Pojarski,
Fedor Dmitrievitsj Pojarski Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Statsmand, militærperson, politiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dmitrij Michajlovitj Pozjarskij (russisk: Дмитрий Михайлович Пожарский, tr. Дмитрий Михайлович Пожарский; født 17. oktober 1577, død 30. april 1642) var en russisk fyrste og nationalhelt.

Under de urolige tider i Rusland i 1608 blev Pozjarskij sendt til Kolomna for at forsvare byen, og var 1610-1611 vojvod i Zarajsk (Moskva oblast). I 1611 deltog han i angrebet på de polsk-litauiske styrker, men blev såret den 19. marts 1611, mens han forsvarede sit hus ved Lubjanka pladsen, hvorefter han blev overført til Treenigheds klosteret for at rekreere sig.

I efteråret 1611, da Pozjarskij var sengeliggende på familie godset i Puretsky ved Volga nær Suzdal, blev han kontaktet af en delegation af borgere, der tilbød ham kommandoen over den anden folkehær som var samlet i Nisjnij Novgorod. Pozjarskij indvilgede på betingelse af at han ville blive bistået af Kuzma Minin, en købmand fra Nisjnij Novgorod.

Efter at være brudt op fra Jaroslavl rykkede han langsomt over Suzdal till Moskva, hvor han ankom samtidigt med den polsk-litauiske hærfører Chodkiewicz, der var sendt til Moskva af kong Sigismund. Efter to måneders belejring blev Moskva indtaget, og dermed var hans rolle udspillet. Han upphøjedes af zar Mikael til bojar i 1613, deltog i det polske felttog i 1618 og blev 1628 vojvod i Novgorod, 1635 i Rjazan, men havde begrænset politisk indflydelse.

Et Monumentet for Minin og Pozjarskij er rejst i Moskva og i Nizjnij Novgorod. En sovjetisk film Minin og Pozjarskij blev udgivet i 1939 i Sovjetunionen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Pozjarskij, Dmitrij Michajlovitj i Nordisk familjebok (2. udgave, 1915)
  • Carlquist, Gunnar, red. (1937). Svensk uppslagsbok. Bind 21. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. s. 1148.
Zarens faneSpire
Denne artikel om Ruslands historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.