Dneprreservoiret

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dneprreservoiret
ukrainsk: Дніпровське водосховище
Satelitbillede af Dneprreservoiret
Satelitbillede af Dneprreservoiret
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Område Dnipropetrovsk og Zaporizjzja oblast[1]
Type Vandkratsreservoir
Tilløb Dnepr
Afløb Dnepr
Maks. længde 129 km
Overfladeareal 410 km²[1]
Middeldybde 8 m[1]
Maks. dybde 53 m[1]
Vandvolumen 3,3 km³[1]
Oversigtskort

Dneprreservoiret (ukrainsk: Дніпровське водосховище, tr. Dniprovske vodoskhovysjtje) er et vandreservoir på, og opkaldt efter Dnepr-floden i Ukraine, som er beliggende i Dnipropetrovsk og Zaporizjzja oblast. Reservoiret blev skabt i 1932[1] ved opførelsen af Dnepr vandkraftværket.

Reservoiret har et areal på 410 km²[1], er 129 km langt, har en gennemsnitlig bredde på 3,2 km (7 km på det bredeste),[1] og har en gennemsnitlig dybde på 8 meter (53 m på det dybeste sted).[1] Den samlede vandmængde er 3,3 km³.[1]

Lenin Søen, der strækker sig cirka ti kilometer fra mundingen af Samara-floden, grænser op til nordlige ende af reservoiret. Oprettelsen af reservoiret oversvømmede de historiske Dnepr Strømfald, og besejlingen af hele reservoiret blev muligt.[1] Reservoiret har muliggjort besejling af Dnepr hele vejen fra udmundingen i Sortehavet til Kyiv og videre.[1]

Vandkraftværket har en installert effekt på 1 569 MW og producerer 3,6 TWh per år. Gennem tiden blev dæmningen hyldet som et af de største resultater af de sovjetiske industrialiseringsprogrammer. Efter sovjetumionens opløsning blev vandkraftværket privatiseret.

Billeder[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l Den store sovjetiske encyklopædi: Днепровское водохранилище Arkiveret 4. marts 2016 hos Wayback Machine (dansk: ~ Dneprreservoiret), hentet 20. august 2015 (russisk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ukraines geografiSpire
Denne artikel om Ukraines geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi