Dnestr Canyon Nationalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dnestr Canyon Nationalpark
ukrainsk: Національний природний парк «Дністровський каньйон»
IUCN kategori II (nationalpark)
Dnestr Canyon Nationalpark
Kort der viser placeringen af Dnestr Canyon Nationalpark
Kort der viser placeringen af Dnestr Canyon Nationalpark
Dnestr Canyon Nationalpark
Location of Park
Sted Ternopil oblast
Nærmeste by Zalishchyky
Koordinater 48°39′00″N 25°44′06″Ø / 48.65°N 25.735°Ø / 48.65; 25.735Koordinater: 48°39′00″N 25°44′06″Ø / 48.65°N 25.735°Ø / 48.65; 25.735
Areal 108,3 km2
Etableret 2010
Styrende organ Ministeriet for økologi og Naturresurser (Ukraine)
Website http://dnistercanyon.pp.ua/index.php/en/

Dnestr Canyon Nationalpark (ukrainsk: Національний природний парк «Дністровський каньйон») følger Dnestr Canyon, den største canyon i Ukraine, langs floden Dnjesters midterste del. Det beskytter en relativt uudviklet del af det ukrainske skov-steppelandskab, omkring 75 km øst for Karpaterne i det vestlige Ukraine, og omkring 400 km sydvest for Kiev. Kløften er kendt for sine varierede geologiske formationer, herunder to af de længste huler i verden. Det er i det administrative distrikt Tjortkiv rajon i Ternopil oblast.[1][2]

Topografi[redigér | rediger kildetekst]

Parkens grænser følger Dnestr-floden i 100 km, da den flyder fra nordvest til sydøst i det vestlige Ukraine. For en stor del af denne længde er parken kun omkring 5 – 10 km bred, centreret om floden. Der er over 50 betydningsfulde grotter i parken, skåret i frådstensklippen. Disse omfatter Ozerna (105 km) og Optymistychna (230 km) huler. Det største vandfald i Ukraine - Dzhurynskyi - er i parken. Som med de fleste nationale naturparker i Ukraine omfatter hovedparken mange mindre naturreservater, lokale parksteder, historiske monumenter og naturlige attraktioner, der er åbne for offentlige besøg.

Klima og økoregion[redigér | rediger kildetekst]

Den officielle klimabetegnelse for Dnestr Canyon-området er fugtigt kontinentalt klima med undertypen varm sommer (Köppen klimaklassificering Dfb), med store sæsonbestemte temperaturforskelle og en varm sommer (mindst fire måneder i gennemsnit over 10o , men ingen måned i gennemsnit over 22o. Parken ligger i den sydlige udkant af økoregionen centraleuropæiske blandede skove.

Offentlig brug[redigér | rediger kildetekst]

Parken er opdelt i fire zoner: en reservatzone, en reguleret rekreativ zone, en stationær rekreativ zone og en erhvervszone. Der er en række turiststier, og meget af territoriet er tæt på udviklede områder for tjenester.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Dniester Canyon National Nature Park" (engelsk). Park Site. Arkiveret fra originalen 8. marts 2019. Hentet 27. februar 2019.
  2. ^ "Decree of the President of Ukraine establishing NNP Dniester Canyon" (ukrainsk). Verhovna Rada of Ukraine. Hentet 12. marts 2019.