Dobromyl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dobromyl
Добро́миль (ukrainsk)
Dobromil (polsk)
Dobromyls byvåben Dobromyls byflag
Overblik
Land Ukraine Ukraine
Oblast Lviv oblast Lviv oblast
Rajon Sambir rajon
Hromada Dobromyl byhromada
Grundlagt 1374 Rediger på Wikidata
Postnr. 82042 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 4.168 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 4,97 km²
 - Befolknings­tæthed 839 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 512 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside dobromylska-gromada.gov.ua
Oversigtskort
Dobromyl ligger i Lviv oblast
Dobromyl
Dobromyl
Dobromyls beliggenhed i Lviv oblast

Dobromyl (ukrainsk: Добро́миль, polsk: Dobromil) er en by i Sambir rajon, Lviv oblast, Ukraine. Den ligger ca. 5 kilometer fra grænsen til Polen. Den er hjemsted for administrationen af Dobromyl urban hromada, en af Ukraines hromadaer.[2] Dobromyl har et indbyggertal på 4.168 (2021)[1] indbyggere.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Dobromyl blev første gang nævnt i 1374 som en bosættelse grundlagt af adelsslægten Herburt efter anmodning fra den polske fyrste Vladislav] af Opole. I 1566 blev den tildelt Magdeburgrettigheder af kong Sigismund 1. af Polen. 18 år senere byggede Stanislaw Herburt et slot her. Byen havde også et trykkeri, hvor Jan Długosz' annaler Annales seu cronici incliti regni Poloniae (dansk: Det berømte kongerige Polens annaler eller krøniker) blev udgivet i 1612. Indtil Polens første deling i 1772 var Dobromil en del af Przemyśl Land i Voivodskabet Rutenien i Kongeriget Polen. I tidens løb ændrede den gren af Herburt-familien, som var bosiddende i byen, sit navn til Dobromilski.

Ved Polens første deling mellem Preussen, Rusland og Østrig i 1772 lå Dobromyl i den del af Polen, der tilfaldt Østrig. Byen kom herefter til at høre til Kongeriget Galicien og Lodomerien, der var en del af de Habsburgske Arvelande og fra 1867 var et af kronlandene i Østrig-Ungarn.

Efter Første Verdenskrig og Østrig-Ungarns opløsning i 1918, blev Dobromyl igen en del af den genetablerede polske stat. I den Anden polske republik var byen sæde for et amt i Voivodskabet Lwów.

Efter Anden Verdenskrigs afslutning, hvor Galicien blev delt mellem Polen og Ukraine, kom byen til Sovjetunionen som del af den Ukrainske SSR. Efter Sovjetunionens opløsning i 1991, hvor den Ukrainske SSR blev transformeret til den moderne stat Ukraine, har byen hørt til Ukraine.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Dobromyl ligger ved floden Vyrva ved foden af bjergkæden Karpaterne.[3] Byen ligger 5 km fra grænsen til Polen og 90 km sydvest for storbyen Lviv.

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Dobromyl har et indbyggertal på 4.168 (2021)[1] indbyggere.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Чисельність наявного населення України на 1 січня 2021, State Statistics Service of Ukraine, Number of Present Population of Ukraine, as of January 1, 2021 (fra Wikidata).
  2. ^ "Добромильская городская громада" (russisk). Портал об'єднаних громад України.}
  3. ^ Прохорова, А.М., red. (1972). "Добромиль". Большая Советская Энциклопедия (russisk). Vol. 8. (3. udgave).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]