Dongguan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fra centrum i Zhangmutuo i Dongguan.
Kort over Perlefloddeltaet, Dongguan i øst.

Dongguan (东莞; pinyin: Dōngguǎn) er en by på præfekturniveau i provinsen Guangdong ved Kinas kyst til det Sydkinesiske Hav. Befolkningen anslås (2004) til 381.000.

Byen ligger nær Shenzhen og Hongkong og tager del i den stærke økonomiske vækst i området omkring Perlefloden.

Navnet Dongguan kommer fra «guancao», en slags græs der er meget af i området. Dongguans historie går tilbage til Zhide-styret under Tang-dynastiet (757). Her står det mere end tusind år gamle Xichen-tårnet, og her er Ke-haven som er en af de fire berømte haver i Guangdong-provinsen. Dongguan har også et søfartsmuseum, Weiyuan-batteriet, og Humenbroen over Perlefloden. Det var ved Humen at kejserens kommissær Lin Zexiu brændte konfiskeret opium i 1839, hvilket udløste første opiumskrig.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Dongguan er præget af letindustri. De mange fabrikker gør at bypræfekturet regnes som Kinas mest produktive. Der produceres frem for alt elektrisk udstyr, farmaseutiske produkter, fødevarer, tekstiler og sko. Dongguan har ca. 2.000 skofabrikker; i den skoproducenten Pou Chens fire største produktionscentre, arbejder ca. 160.000 arbejdere (2007). Dongguan har også stor computerindustri.

Der ud over er området rigt på wolfram, tin og kobber.

Administrativ inddeling[redigér | rediger kildetekst]

Dongguan (China)
Dongguan
Dongguan
Dongguans beliggenhed

Bypræfekturet Dongguan er administrativt inddelt lidt anderledes end i den øvrige del af Folkerepublikken. Dele af præfekturet dækkes af tre distrikter:

Men bypræfekturet styrer også 25 storkommuner som ikke er organiseret i distrikter eller amter. Storkommunerne, der er umiddelbart underlagt bypræfekturet, er:

Trafik[redigér | rediger kildetekst]

Jernbane[redigér | rediger kildetekst]

Den vigtige jernbanelinje Jingjiubanen har stoppested her på sin rute fra Beijing vestbanestation til Kowloon i Hongkong. Linjen går gennem blandt andet Hengshui, Heze, Shangqiu, Xinzhou (ved Wuhan), Jiujiang, Nanchang, Heyuan, Huizhou og Shenzhen.

Vej[redigér | rediger kildetekst]

Kinas rigsvej 107 fører gennem området. Den løber fra Beijing til Shenzhen (ved Hongkong), og passerer provinshovedstederne Shijiazhuang, Zhengzhou, Wuhan, Changsha og Guangzhou.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 23°2′N 113°43′Ø / 23.033°N 113.717°Ø / 23.033; 113.717