Dora Maar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dora Maar
Født Henriette Theodora Markovitch
22. november 1907
Paris
Død 16. juli 1997 (89 år)
Paris
Nationalitet Frankrig fransk
Far Josip MarkovićRediger på Wikidata
Partner Pablo PicassoRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Felt Fotograf
Uddannelses­sted École nationale supérieure des Beaux-Arts,
Académie JulianRediger på Wikidata
Elev af André LhoteRediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, billedhugger, koreograf, fotograf, skribent, model, kunstner, digter, illustratorRediger på Wikidata
Fagområde PoesiRediger på Wikidata
Arbejdssted ParisRediger på Wikidata
Bevægelse SurrealismeRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Dora Maar (født Henriette Theodora Markovitch 22. november 1907 i Paris - 16. juli 1997 i Paris) var en fransk fotograf og maler, der bedst er kendt for at være Picassos muse og elskerinde, men derudover også var en del af den surrealistiske bevægelse.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Dora Maar blev født i Paris, men voksede op i Buenos Aires i Argentina, hvor hun boede med sin familie i årene 1910 til 1925. I 1926 flytter hun og familien tilbage til Frankrig, hvor hun bliver indskrevet på Union centrale des arts décoratifs og på École de photographie. , inden hun bliver optaget på Académie Julian, hvor kvinder får den samme uddannelse som mændene får på École nationale supérieure des Beaux-Arts. Det er i denne periode, at hun forkorter sit navn til Dora Maar. I 1935 bliver hun introduceret til Pablo Picasso, som hun herefter dels arbejder sammen med kunstnerisk og dels er hans elskerinde. Maar tilbringer det meste af 2. verdenskrig i Paris, hvor hun i 1943 bryder den erotiske forbindelse med Picasso, da han møder Francoise Gilot. I 1944 får hun et nervøst sammenbrud, som det tager hende næsten 2 år at komme sig over. I 50'erne rejser hun frem og tilbage mellem Paris og Menerbes, hvor hun har et sommerhus. Dora Maar dør i Paris 16. juli 1997.

Kilder[redigér | redigér wikikode]