Dordrechtsynoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dordrecht synoden, maleri fra 1729 af Bernard Picart.

Dordrechtsynoden var en synode afholdt af den reformerte kirke i Dordrecht i Nederlandene.

Synoden, som også blev kaldt "den reformerte kirkes store synode", holdtes i perioden 13. november 1618 til 19. maj 1619 i Dordrecht for at undertrykke arminianerne og fastsætte det strengt calvinistiske dogme især om prædestinationen.

Arminianernes lære forkastedes, og de udelukkedes af samfundet. Dogmet om den absolutte prædestination fastsloges, og fem strengt ortodokse læresætninger affattedes; for de hollandske reformerte opstilledes Den belgiske Bekendelse og Heidelberg-katekismen som bekendelsesskrifter.

Nederlandene, de fleste Schweiz-kantoner og Rhinpfalz, de franske reformerte og de engelske puritanere sluttede sig til Dordrechtsynodens beslutninger.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Acta Synodi nationalis Dortrechti habitæ (Dordrecht 1620)
  • Acta et scripta synodalia Dordracena ministrorum Remonstrantium (Harderwyk 1620)
  • M. Graf, Beiträge zur Geschichte der Synode zu Dordrecht (Basel 1825).
  • Aza Goudriaan og Fred van Lieburg (red.): Revisiting the Synod of Dordt (1618-1619) (=Brill's series in church history, bd. 49) (Leiden og Boston: Brill, 2011).Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.