Dovrebanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Tog på Dovrebanen

Dovrebanen er en jernbanestrækning, som forbinder Oslo og Trondheim i Norge. Strækningen blev åbnet 17. september 1921, dog under dramatiske omstændigheder (se Nidareid-ulykken). Den regnes for at være en af de mest trafikerede og lønsomme banestrækninger i NSBs rutenet.

Officielle banenavn pr. 2006 er Hovedbanen; Oslo-Grorud-Jesheim-Eidsvoll, Gardermobanen; Etterstad-Romeriksporten-Gardermoen-Eidsvoll, Eidsvoll-Dombåsbanen Eidsvoll-Dombås og Dovrebanen; Dombås-Trondheim.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Allerede ved anlægsstart for Hovedbanen blev der i et læserbrev i Morgenbladet lagt et forslag frem om at føre jernbanen videre gennem Gudbrandsdalen og over Dovre til Trondheim. Dette blev hurtigt forkastet som helt utænkeligt. Men ved planlægningen af stambanen mellem syd og nord blev forslaget igen taget op, men også denne gang blev forslaget afvist som galskab. Dovrebanen blev vedtaget bygget af Stortinget med 64 mod 58 stemmer den 9. juli 1908. I den foregående diskusion havde en ombygning af rørosbanen været aktuelt, men blev forkastet til fordel for en fuld opgradering af Trondhjem-Størenbanen.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: