Drøbak

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Drøbak
Drobak harbor Norway.jpg
Overblik
Land Norge Norge
Demografi
Indbyggere 13.393 (2019)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 6,10 km²
 - Befolkningstæthed 2.196 pr. km²
Oversigtskort
Torvet i Drøbak
Oscarsborg fæstning set fra Drøbak

Drøbak (betyder "drøj bakke") er en by i Frogn kommune i Viken fylke i Norge. Byen havde 14.622 indbyggere 1. januar 2010. Byen ligger ved østsiden af Drøbaksundet hvor Oslofjordtunnelen, en undersøisk tunnel forbinder Drøbak med vestsiden af Oslofjorden.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Drøbak og Frogn blev skilt ud som eget prestegjeld fra Ås Prestegjeld ved kongelig resolution 8. september 1823.

Drøbak blev købstad i 1842, som den eneste købstad i Akershus fylke. Drøbak var tidligere vinterhavn for Oslo (Kristiania), fordi Oslofjorden let frøs til om vinteren.

Under Operation Weserübung, det tyske angreb på Norge og Danmark 9. april 1940, åbnede Oscarsborg fæstning i Drøbaksundet ild med kanoner og senere også torpedoer mod den angribende tyske flådestyrke med krydseren "Blücher " i spidsen. Fæstningen sænkede krigsskibet, noget der forsinkede den tyske invation af Norge.

Turisme og kultur[redigér | redigér wikikode]

Drøbak er i dag kendt som en "badeby" der har mange pitoreske gamle huse. I byen findes også mange kunstgallerier og små butikker, "Julenissens Postkontor" og egen helårs specialforretning af juleeffekter. Desuden findes et akvarium. Fra Drøbak går der færge ud til Oscarsborg fæstningsmuseum og hotel. I havnen er der en skulptur af tre havfruer, skabt af billedhuggeren Reidar Finsrud.

Drøbak Kirke (Vår Frelsers Kirke) er en trækirke fra 1776 med rigt interiør i rococostil.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Tettsteders befolkning og areal, Statistisk sentralbyrå (fra Wikidata).