Drage (fabeldyr)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se drage.
Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Drage (fantasy) er foreslået skrevet ind i denne artikel.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.
Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Eventyrdrage er foreslået skrevet ind i denne artikel.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.
Sankt Georg i kamp med dragen (Dragen er lille fordi den blev overvundet, af en STOR helt)

En drage er et fabeldyr i europæiske eventyr. De er som regel onde, og de må bekæmpes med list eller i åben kamp. Drager er meget stærke og farlige. Kan ofte spy ild og flyve. Belønningen for drabet på dragen er i nogle historier den skat, den ruger over. I andre historier (ofte eventyr) er der en prinsesse, der skal reddes.

Sankt Georg skal have reddet en by fra en drage, der åd får og i mangel af får, jomfruer. Sankt Georg kommer netop som dragen skal fodres med en prinsesse. Han dræber dragen med et enkelt stød af sin lanse. Som belønning giver kongen ham prinsessen og det halve kongerige, men Georg siger "nej", for man skal ikke have belønning for gode gerninger. Drager kaldes også ved deres nordisk mytologiske navn Orm, eller Lindorm. I sagnet om Sigurd Fafnersbane er Fafner en ond drage, der spyr gift. Sigurd må bruge både list og styrke for at besejre den og vinde skatten og pigen, der begge bevogtes af dragen.

I den nordiske mytologi ligger dragen Nidhug og gnaver af verdenstræet Ask Yggdrasils rødder. Tolkien har drager i sine historier – fx dragen Smaug, der vogter en storslået skat i historien om Hobbitten. Astrid Lindgren har skrevet om den frygtelige drage Katla i historien om Brødrene Løvehjerte. I Harry Potter-bøgerne af J.K. Rowling optræder der også drager.

Fynske Livregiments våbenmærke var en lindorm. Som historien er blevet berettet for de værnepligtige i tidens løb, lever den lindorm, der indgår i regimentetsmærket, i LangesøFyn.

Der findes ikke drager. Men Komodovaranen kommer tæt på. Det er verdens største nulevende krybdyr.

Dragetyper[redigér | redigér wikikode]

Drager i Nordisk mytologi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: