Dragon Ball Z

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dragon Ball Z
ドラゴンボールZ(ぜっと)
(Doragon Booru Zetto)
GenreMartial arts, Science fiction
Tv-anime
InstruktørDaisuke Nishio
StudieToei Animation
LicensgiverJapan Pony Canyon
USA FUNimation Entertainment
NetværkJapan Fuji TV, Animax, Tokyo MX
Engelsk netværkAustralien ABC, Cartoon Network
Canada YTV
Storbritannien Cartoon Network, Toonami
USA Cartoon Network
Dansk netværkDanmark DR1, DR Ramasjang DR Ultra
Original udsendelse26. april 198931. januar 1996
Afsnit291

Dragon Ball Z er en japansk animationsserie produceret af Toei Animation. Dragon Ball Z er efterfølgeren til Dragon Ball og dækker de sidste 325 kapitler af den originale Dragon Ball-manga skrevet af Akira Toriyama. Mangaen blev afsluttet i 1995, mens tv-serien rundede af i starten af 1996.

Historien følger hovedpersonen Son Goku, som efter afslutningen af den forrige serie, Dragon Ball, er blevet voksen. Med sine allierede må han nu beskytte Jorden fra diverse skurke, som intergalaktiske kæmpere, magtfulde androider og uforgængelige væsner. I løbet af serien møder han ikke kun nye venner, men han bliver også far til to sønner, Son Gohan og Son Goten.

Serien er et kulturelt fænomen, som er anerkendt for at have populariseret anime i den vestlige verden. Succesen har betydet, at serien fik 17 film samt over 100 videospil. Serien har også fået en række efterfølgere. Grundet seriens enorme popularitet ønskede Toei Animation at fortsætte den, selv efter Toriyama havde afsluttet Dragon Ball-mangaen. Dette førte i 1996 til serien Dragon Ball GT, som Toriyama kun bidrog til med karakterdesign. Serien nåede kun op på 64 episoder og betragtes ikke som værende kanon blandt Dragon Ball-fans. I Danmark er der blevet dubbet frem til episode 104 samt 11 Dragon Ball Z-film, som blev udgivet på VHS og DVD.

Dragon Ball Z vendte tilbage i 2009 i form af Dragon Ball Z: Kai, som blev produceret for at fejre seriens 20-års jubilæum. Dragon Ball Z: Kai er den originale serie genskabt i HD-kvalitet og redigeret for at tættere tilpasse sig den oprindelige vision for Toriyamas manga, hvilket vil sige, at fyld er blevet fjernet.

I 2013 kom Toriyama på banen igen for første gang siden afslutningen af mangaen i 1995 med filmen Dragon Ball Z: Battle of Gods samt 2015-efterfølgeren Resurrection 'F'. I 2015 begyndte tv-serien Dragon Ball Super, som er baseret på resumeer fra Toriyama. De første 27 episoder af Dragon Ball Super genfortæller de to film, hvorefter serien tager en helt ny retning.

Stemmer[redigér | rediger kildetekst]

Rolle Original stemme Dansk stemme
Son Goku Masako Nozawa Caspar Phillipson
Son Gohan Masako Nozawa Pauline Rehné
Kuririn Mayumi Tanaka Jan Tellefsen
Piccolo Toshio Furukawa Christian Damsgaard
Yamcha Tōru Furuya Christian Damsgaard
Tien Shinhan Hirotaka Suzuoki Peter Secher Schmidt
Mester Kaio Jōji Yanami Michael Boesen
Vejita Ryō Horikawa Kristian Boland
Nappa Shōzō Iizuka Micheal Elo
Frieza Ryūsei Nakao Peter Secher Schmidt
Bulma Hiromi Tsuru Mei Oulund
Chi-Chi Mayumi Shō (Sæson 1-2)
Naoko Watanabe (Sæson 3-9)
Mei Oulund
Fortæller Jōji Yanami Jørn Gottlieb


Anime eller mangaSpire
Denne artikel om en anime og/eller manga er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.