Drogo fra Metz

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Side fra Drogos Sakramente.

Drogo, også kendt som Dreux eller Drogon (17. juni 8018. december 855) var en uægte søn af Karl den Store og hans konkubine Regina, med hvem Karl også havde en anden søn: Hugh (801-844).

I 818 tvang hans halvbror Ludvig den Fromme ham til at blive præst, en gerning han dog frivilligt fortsatte med efter de to var kommet til en fælles forståelse i 822. Fra 820 var han abbed af Luxeuil. Biskop af Metz i 823. I 831] udnævnte han Ansgar ham som ærkebiskop af Hammaburg (Hamburg). Drogo forblev meget tro mod hans halvbror Ludvig den Fromme og blev kapellan kejserens ærkebiskop i 835. Efter Ludvigs død i 840 begyndte Drogos indflydelse at formindskes, en process der fortsatte med ekstra kraft efter hans eneste (hel) bror Hugh døde i 844.

I 844 sendte kejser Lothar ham til Rom for at overværer valget af pave Sergius 2. Paven udnævnte ham da som apostolsk vikar i Gallien og Germania, i hvilken position han i oktober 844 præsiderede over synoden i Yutz.

Drogo døde ved et uheld den 8. december (november?) 855 (856?) og er begravet i Sankt Arnulfs kirke i Metz.

Drogo var en stor kunstelsker og en af de største kunstmæcener i det 9. århundrede. Han fik katedralen i Metz udsmykket med kunstværker der tilhører det ypperste af karolingisk kunst. Heriblandt tre manuskripter, hvoraf det yngste og måske det smukkeste er Drogos Sakramente.