Dronning Alexandrine

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin
Koningin alexandrine von danemark.jpg
Dronning af Danmark
Periode 14. maj 191220. april 1947
Forgænger Louise af Sverige
Efterfølger Ingrid af Sverige
Ægtefælle Christian 10. af Danmark (g. 1898)
Børn
Fulde navn Alexandrine Auguste
Far Frederik Frans 3., Storhertug af Mecklenburg-Schwerin
Mor Anastasia, Storfyrstinde af Rusland
Født 24. december 1879
Schwerin, Mecklenburg-Schwerin
Død 28. december 1952 (73 år)
Hellerup, Danmark
Hvilested Roskilde Domkirke
Beskæftigelse Dronning
Religion Lutheransk
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1912

Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin (24. december 187928. december 1952) var dronning af Danmark fra 1912 til 1947.

Hun var datter af storhertug Frederik Frans 3. og storhertuginde Anastasia af Mecklenburg-Schwerin og gift med Christian 10.

Fødsel og opvækst[redigér | redigér wikikode]

Alexandrines barndomshjem, slottet i Schwerin i Nordtyskland.
Alexandrine med sin mor og to søskende

Hertuginde Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin blev født den 24. december 1879 i Schwerin i Nordtyskland. Hendes far var storhertug Frederik Frans 3., der herskede over det store storhertugdømme Mecklenburg-Schwerin i Nordtyskland. Hendes mor var den russiskfødte storfyrstinde Anastasia Mikhailovna af Rusland, der var barnebarn af zar Nikolaj 1. af Rusland. Hun var desuden kusine til den senere regerende dronning Juliana af Nederlandene og til prinsesse Irina Aleksandrovna af Rusland, der blev gift med fyrst Felix Jusupov, der deltog i mordet på Grigorij Rasputin i 1916.

Alexandrine havde to yngre søskende: Frederik Frans, der i 1897 efterfulgte deres far som storhertug af Mecklenburg-Schwerin, og Cecilie, der i 1906 blev gift med kronprins Wilhelm af Tyskland.

Storhertug Frederik Frans havde et skrøbeligt helbred, og familien boede derfor ofte i Cannes i Sydfrankrig, hvor de ejede en stor ejendom, Villa Wenden. Det var også her, at hun mødte den senere kong Christian X. De blev forlovet i Schwerin den 24. marts 1897. Kort efter forlovelsen var indgået, døde storhertugen pludseligt i april 1897 som blot 46-årig.

Ægteskab og børn[redigér | redigér wikikode]

Prinsesse Alexandrine og Prins Christian med deres ældste søn Frederik i 1900.

Alexandrine giftede sig som 18-årig den 26. april 1898 i Cannes med Prins Christian af Danmark. Han var ældste søn af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Louise af Danmark. De fik to sønner:

Christian og Alexandrine fik tildelt Christian 8.s PalæAmalienborg som deres residens samt Sorgenfri Slot som sommerresidens. Fra 1899 til 1902 blev Marselisborg Slot ved Aarhus desuden opført som en folkegave til parret. I 1914 opførte Christian 10. endvidere villaen Klitgården ved Skagen.

Dronning af Danmark[redigér | redigér wikikode]

I 1912 døde hendes svigerfar, Kong Frederik 8. Hendes mand besteg tronen som Christian 10., og Alexandrine blev dronning.

Rejser[redigér | redigér wikikode]

Som dronning deltog hun i sin ægtefælles rejser både rundt i Danmark, til Europas hoffer samt til Island, Grønland og Færøerne i 1921 og atter til Island i 1930.

Velgørenhed[redigér | redigér wikikode]

På initiativ af Dronning Alexandrine oprettedes i 1917 et fond, hvis formål var at yde understøttelse til personel i Søværnet. Nærmere bestemt personel, der i tjenesten havde pådraget sig skade på helbred eller førlighed. Dette fond blev senere lagt sammen med Kong Georg den Førstes Fond under navnet Dronning Alexandrines og Kong Georg den Førstes Marinefond. Fondet uddeler hvert år legatportioner af årets overskud.

Som dronning var hun engageret i velgørenhed og musik og var protektrice for flere institutioner, herunder Musikforeningen i København, Den danske Richard Wagnerforening, Det kvindelige velgørende Selskab, flere asyler, Præmieselskabet for Plejemødre, Welanderhjemmene, Smaabørns Vel, Louiseforeningen, Dronning Alexandrines Marinefond samt Vallø Adelige Jomfrukloster.

2. verdenskrig[redigér | redigér wikikode]

Dronning Alexandrine.

Trods sin tyske baggrund stod hun fast ved sin ægtefælles side ved tyskernes besættelse af Danmark 1940-1945 under 2. verdenskrig. Skønt hun beskrives som bly og ikke brød sig om offentlige fremtrædender, siges hun at have haft en skarp intelligens. Sammen med sin svigerdatter skal hun have ledet kongehusets moralske modstand mod besættelsen, og de skal - i modsætning til deres ægtefæller - ikke have mistet fatningen, da landet pludseligt blev besat.

Da kongen modtog generalmajor Kurt Himer i audiens, sagde hun: "Det er ikke under disse omstændigheder, som jeg håbede på at skulle tage imod en landsmand!"[1], hvilket for offentligheden beviste hendes loyalitet mod Danmark frem for fødestedet. Under besættelsen gjorde hun sig tillige populær ved sit sociale arbejde. Kaj Munk skal have sagt: "Gud beskytte dronningen, den eneste tysker, vi gerne vil beholde!"

Senere liv[redigér | redigér wikikode]

Marselisborg Slot

Christian 10. døde i 1947. Efter kongens død foranledigede hendes søn Frederik 9., at hun bevarede titlen dronning og undgik at blive tituleret enkedronning. Hun tilbragte i sine sidste år meget af tiden på Marselisborg Slot, hvortil hun inviterede københavnske skolebørn på ferieophold.

Dronning Alexandrine døde 28. december 1952Sankt Lukas Stiftelsen i Hellerup nær København[2]. Hun blev gravsat ved siden af sin mand i Roskilde Domkirke.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Dronning Alexandrines Bro (også kaldet Mønbroen), der forbinder Sjælland og Møn over Ulvsund, og som blev indviet i 1943, er opkaldt efter Dronning Alexandrine.

Titler og prædikater[redigér | redigér wikikode]

  • 1879-1898: Hendes Højhed Hertuginde Alexandrine til Mecklenburg
  • 1898-1906: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Alexandrine af Danmark
  • 1906-1912: Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Alexandrine af Danmark
  • 1912-1918: Hendes Majestæt Dronning Alexandrine af Danmark
  • 1918-1944: Hendes Majestæt Dronning Alexandrine af Danmark og Island
  • 1944-1952: Hendes Majestæt Dronning Alexandrine af Danmark

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Amalienborgvagten Arkiveret 3. april 2016 hos Wayback Machine Oberst Axel Mygind: Erindringer fra Besættelsen (se noten)
  2. ^ Dronning Alexandrinegravsted.dk

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin
Sidelinje af Huset Mecklenburg
Født: 24. december 1879 Død: 28. december 1952
Kongelige og fyrstelige titler
Foregående:
Louise af Sverige-Norge
Dronning af Danmark
1912–1947
Efterfølgende:
Ingrid af Sverige
Foregående:
Ingen
Dronning af Island
1918–1944
Efterfølgende:
Ingen