Dronning Ingrids Hospital

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dronning Ingrids Hospital
(Dronning Ingridip Napparsimmavissua)
Generelle informationer
Adresse Jens Kreutzmannip aqq. 11, 3900 Nuuk
Land Grønland
Indviet 1953
Fakta
Senge 130[1]
Websted peqqik.gl
Oversigtskort

Dronning Ingrids Hospital (forkortet DIH, grønlandsk: Dronning Ingridip Napparsimmavissua) er landshospitalet i Grønland. Det er beliggende i Nuuk, hvor det i 1953-1954 blev etableret som Dronning Ingrids Sanatorium, et sanatorium for tuberkulose, hvorfra hospitalets folkelige navn "Sana" stammer.

I 1961 fik Dronning Ingrids Hospital sit nuværende navn samt status af landshospital.[2] Dette indebærer, at hospitalet fungerer som hospital for de patienter i Grønland, som ikke kan blive behandlet på det regionssygehus, hvor de hører til, enten ambulant eller akut. Hospitalet har i dag omkring 130 sengepladser.

De nuværende bygninger er bygget i 1980, men en større modernisering og udbygning har været i gang siden 2007 ud fra en generalplan tegnet af arkitektfirmaet C. F. Møller.[3]

Et nyt sundhedscenter og landsapotek blev i marts 2011 indviet.[4] Året efter, i oktober 2012, blev hospitalets nye akutcenter åbnet.[5] Centeret indeholder bl.a. en intensiv afdeling, skadestue, dagkirurgi samt operations- og opvågningstuer. I februar 2018 blev akutcentret udvidet med et nyt intermediært afsnit.[6]

I september 2013 blev et nyt patienthotel med 60 senge indviet.[7] Patienthotellet fungerer primært som indkvartering for selvhjulpne patienter med bopæl uden for Nuuk, der kommer til hospitalet for behandling, uden at denne kræver den monitorering, der er på en almindelig sengeafdeling. I maj 2018 åbnede en ny afdeling for familier med for tidligt fødte børn.[8]

I 2022 udtalte Selvstyrets Sundhedskommission at der var behov for at bygge et helt nyt landshospital,[9] hvilket allerede i 2020 var bekræftet af Naalakkersuisut.[10]

Patienttransport til hospitalet[redigér | rediger kildetekst]

Ambulante indlæggelser kan planlægges med almindelige rutefly, mens akutte indlæggelser kan foregå evakuering fra hjemsted til DIH med ambulancefly eller helikopter, der ejes af sundhedsvæsenet, men drives af Air Greenland.

Da der i Grønland ikke til ethvert tidspunkt er speciallæger i de sygdomsenheder, som er aktuelle for nogle indlagte patienter, planlægges elektive indlæggelser ofte efter, hvornår de forskellige lægespecialer vil være tilstede i Grønland, mens man til de subakutte og akutte tilfælde, der ikke kan håndteres af det tilstedeværende personale, har ordninger, så man kan konferere med de retter specialer i Danmark og evt. evakuere patienten til Rigshospitalet med ambulancefly, der med få timers varsel kan rykke ud fra sin base i Billund Lufthavn. Dette er dog forbeholdt de mest akutte patienter, da der ellers kan arrangeres flyvninger med rutefly, evt. med læge- eller sygeplejefølge.

I enkelte tilfælde kan evakueringer ske til Reykjavik, såfremt afstanden dertil er kortere fra patientens hjemsted (f.eks. Ittoqqortoormiit) eller behandlingsmulighederne på DIH er utilstrækkelige.

Behandlingsområder[redigér | rediger kildetekst]

Dronning Ingrids Sundhedscenter[redigér | rediger kildetekst]

Dronning Ingrids Sundhedscenter

Dronning Ingrids Sundhedscenter (DIS) er Nuuks lokale sygehus. Det er organisatorisk ikke en del af hospitalet, men er fysisk placeret i forlængelse af hospitalet. Det driver byens hjemmesygepleje, skadestue, lægeklinik og enkelte ambulatorier, og er ledet af en Ledende Regionssygeplejerske og Ledende Regionslæge, særskilt fra hospitalet. Sundhedscenteret drives primært af speciallæger i almen medicin og sygeplejersker, som ikke har faste patienter tilknyttet, som det ellers er vanligt i Danmark. Den udskrevne medicin er i Grønland gratis for patienter og kan afhentes i landsapoteket, der ligger i umiddelbar forlængelse af DIS. Til gengæld er der langt færre præparater i hver klasse end i Danmark, som læger må udskrive i Grønland, dels pga. økonomi og dels pga. mindre tilgængelighed grundet lang transporttid med skib og fly.

Medicinsk Område[redigér | rediger kildetekst]

Medicinsk Område omfatter bl.a. 2 sengeafsnit (M1, M2) og ambulatorier. Medicinsk Område modtager patienter med sygdomme relaterede til alle intern medicinske specialer samt pædiatriske og neurologiske patienter. Således er de medicinske afdelingers patientgruppe mere bred end i Danmark. Siden 2014 har man arbejdet på at udvide børneafdelingen.[11][12]

Portræt af Dronning Ingrid i foyeren af hospitalet

Kirurgisk Område[redigér | rediger kildetekst]

Kirurgisk Område omfatter bl.a. K1 (ortopædkirurgisk), K2 (parenkymkirurgi og urologi), K3 (gynækologisk og obstetrik), Kirurgisk Ambulatorium, samt en fødeafdeling.

Akut Område[redigér | rediger kildetekst]

Akut Område omfatter et intermediært afsnit (IMA, i Danmark ofte kaldet semiintensivt), samt et Intensiv Terapi Afsnit for både voksne og børn.

Psykiatrisk Område[redigér | rediger kildetekst]

Hospitalet har ét psykiatrisk sengeafsnit, A1. Samt flere psykiatriske ambulatorier og klinikker, A2 til A6. Siden 2018 har man arbejdet på at bygge en ny psykiatribygning til hospitalet.[13] Projektet har dog været forsinket grundet budgetoverskridelser,[14] og flere annulleringer af udbud.[15]

Diagnostisk Område[redigér | rediger kildetekst]

I 2005 donerede den danske iværksætter Svend Junge, som levede størstedelen af sit liv i Grønland, en ny CT-skanner til hospitalet.[16] Den var i brug indtil 2017 hvor sundhedsvæsenet selv indkøbte 2 nye skannere.[17]

I 2012 donerede den britiske Candy Foundation en ny MR-skanner.[18] Den var i brug indtil 2023 hvor den danske Kirsten & Freddy Johansens Fond donerede en ny MR-skanner til hospitalet.[19]

Øvrige områder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Peter Bjerregaard, T. Kue Young (1998). The circumpolar Inuit: health of a population in transition. Wiley-Blackwell. s. 55. ISBN 8716119053. Arkiveret fra originalen 14. april 2017. Hentet 13. april 2017.
  2. ^ Sommer, Karsten. "Tuberkulose blev opdaget ved royalt besøg". KNR. Arkiveret fra originalen 6. april 2017. Hentet 5. april 2017.
  3. ^ "LOKALPLAN 1C2-2 Dronning Ingrids Hospital" (PDF). Nuup Kommunea. Arkiveret (PDF) fra originalen 2. januar 2015. Hentet 5. april 2017.
  4. ^ "Kobberbygningen indvies på torsdag". Sermitsiaq. Arkiveret fra originalen 6. april 2017. Hentet 5. april 2017.
  5. ^ Broberg, Hanne. "Agathe har indviet akutcenter". Sermitsiaq. Hentet 5. april 2017.
  6. ^ "Ny afdeling på Dronning Ingrids Hospital skaber bedre service og patientoplevelse". Naalakkersuisut. Arkiveret fra originalen 17. februar 2021. Hentet 2. juni 2018.
  7. ^ Langhoff, Rune. "Se det nye patienthotel". Sermitsiaq. Arkiveret fra originalen 6. april 2017. Hentet 5. april 2017.
  8. ^ "Nyt afsnit på barselsgangen K3, Dronning Ingrids Hospital skal hjælpe familier med for tidligt fødte børn". Naalakkersuisut. Arkiveret fra originalen 17. februar 2021. Hentet 2. juni 2018.
  9. ^ "Sundhedskommissionen: Sundvæsenet mangler 800 millioner kroner til renovering og nybyggeri". KNR. Hentet 8. juli 2023.
  10. ^ "Kæmpe projekt: Landshospital skal fornyes for en halv milliard". Sermitsiaq. Hentet 8. juli 2023.
  11. ^ "DIH: Vi ønsker også bedre børneforhold". Sermitsiaq. Hentet 8. juli 2023.
  12. ^ "Dronning Ingrids Hospital skal udvides". Sermitsiaq. Hentet 8. juli 2023.
  13. ^ "Psykisk syge har udsigt til bedre forhold". Sermitsiaq. Hentet 8. juli 2023.
  14. ^ "Stor millionlussing i psykiatri-byggeri". Sermitsiaq. Hentet 8. juli 2023.
  15. ^ "Tredje gang er lykkens gang: Naalakkersuisut giver endnu engang ny psykiatribygning et skud". KNR. Hentet 8. juli 2023.
  16. ^ "Mangemillionær hjælper hospital". KNR. Hentet 8. juli 2023.
  17. ^ "2500 patienter kan se frem til bedre behandling med nye CT-scannere". KNR.
  18. ^ "Godt nyt til især kræftpatienter". Sermitsiaq. 14. september 2012. Hentet 8. juli 2023.
  19. ^ "Fond donerer MR-scanner: Mimi Karlsen udtrykker stor taknemmelighed". Sermitsiaq. 30. juni 2023. Hentet 8. juli 2023.
GrønlandSpire
Denne artikel relateret til Grønland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump