Margrethe 2.
"Dronning Margrethe" omdirigeres hertil. For andre dronninger med samme navn, se Dronning Margrethe (flertydig).
|
Hendes Majestæt Dronning Margrethe II (Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, Danmarks dronning) (født 16. april 1940 på Amalienborg Slot) er siden 14. januar 1972 Danmarks regent. Hun er datter af kong Frederik 9. og Dronning Ingrid. Margrethe II var gift med prins Henrik med hvem hun har sønnerne kronprins Frederik og prins Joachim.
Margrethe efterfulgte sin far ved dennes død den 14. januar 1972. Efter hendes tiltrædelse blev hun den første kvindelige monark i Danmark siden Margrethe 1. Som monark har hun den næstlængste regeringstid af alle danske monarker kun overgået af Christian 4.
Ridder af Elefantordenen![]() 1947 |
Indholdsfortegnelse
Formalia
Margrethe II er Danmarks dronning i medfør af Tronfølgeloven af 1953, og tilhører den glücksburgske slægt. Dronningen tituleres Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, i tiltale Deres Majestæt.
Idet Margrethe II er barnebarn af Margareta af Connaught er hun nr. 220 i den britiske tronfølge.[1]
Liv
Fødsel og opvækst
Prinsesse Margrethe blev født den 16. april 1940 på Amalienborg Slot i København som datter af kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid af Danmark. Hun er opkaldt efter sin mormor Margareta og har også arvet Margaretas kælenavn Daisy.[2][3] Hendes far var ældste søn af kong Christian 10. og dronning Alexandrine af Danmark. Hendes mor var eneste datter af kronprins Gustav Adolf (senere kong Gustaf 6. Adolf) og kronprinsesse Margareta af Sverige. Hendes fødsel fandt sted en uge efter Nazi-Tysklands invasion af Danmark i 1940.
Prinsesse Margrethe blev døbt i Holmens Kirke i København den 14. maj 1940. Hendes faddere var kong Christian 10., prins Knud af Danmark, prins Axel af Danmark, kong Gustav 5. af Sverige, kronprins Gustaf Adolf af Sverige, prins Gustaf Adolf af Sverige og prins Arthur af Storbritannien. Hun fik navnene Margrethe efter sin mormor, prinsesse Margaret af Storbritannien, Alexandrine efter sin farmor, prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og Ingrid efter sin mor. Eftersom hendes farfar kong Christian 10 også var konge af Island, da hun blev født, modtog hun også det islandske navn, Þórhildur, der indholder det islandske bogstav Þ[4]
I 1944, da Margrethe var fire år gammel, blev hendes første søster prinsesse Benedikte født. Hun giftede sig senere med prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. To år senere, i 1946, blev hendes næste søster prinsesse Anne-Marie født. Hun blev senere gift med kong Konstantin 2. af Grækenland.
Den 20. april 1947 døde kong Christian 10., og hendes far besteg tronen som kong Frederik 9.
Tronfølger
Ved kong Frederik 9.'s tronbestigelse var Tronfølgeloven af 1853 gældende og fastlagde, at der kun var mandlig tronfølge i Danmark. Da kongeparret kun havde døtre, skulle tronen efter tronfølgeloven overgå til kong Frederiks yngre broder arveprins Knud og siden til dennes ældste søn, prins Ingolf. Med Grundloven af 5. juni 1953 blev Landstinget nedlagt og den parlamentaristiske sædvane indskrevet i lovteksten. Samtidig ændredes Tronfølgeloven, så der indførtes delvist kvindelig arvefølge til tronen, dog således at sønner fortsat havde fortrinsret for døtre. Da Frederik 9. kun havde døtre, blev prinsesse Margrethe dermed tronfølger.
Prinsesse Margrethe blev konfirmeret på Fredensborg Slot den 1. april 1955.
På sin 18-års fødselsdag i 1958 blev hun optaget i statsrådet, hvor hun ledede møderne under sin fars fravær.
Uddannelse
Hun gik i folkeskole på N. Zahles Skole i København, men tog i 1959 studentereksamen som privatist ved et studenterkursus, der var oprettet på Amalienborg til hende og hendes veninde, Birgitta Juel til Juelsberg.[5] Margrethe har deltaget i forskellige studier i Danmark, Frankrig og England: Hun har taget filosofikum ved Københavns Universitet i 1960, fulgte arkæologi ved Girton College på Cambridge University fra 1960-1961, statskundskab ved Aarhus Universitet fra 1961-1963 samt forskellige studier ved Sorbonne i 1963 og ved London School of Economics i 1965. Under sit ophold i London traf hun den franske grev Henri-Marie-Jean-André de Laborde de Monpezat, der var legationssekretær ved den franske ambassade i London.
Ægteskab

Den 10. juni 1967 blev hun i Holmens Kirke gift med den franske diplomat Henri-Marie-Jean André, greve de Laborde de Monpezat, der herefter fik titlen prins Henrik og blev tituleret Hans Kongelige Højhed Prins Henrik
Margrethe fødte den 26. maj 1968 tronarvingen Frederik André Henrik Christian (kronprins Frederik). Den 7. juni 1969 fulgte parrets anden søn Joachim Holger Waldemar Christian (prins Joachim).
Dronning
Ved sin fars død den 14. januar 1972 besteg hun tronen som Margrethe 2. af Danmark. Hun blev udråbt som dronning fra Christiansborg Slots balkon af statsminister Jens Otto Krag den 15. januar 1972. Dronningen valgte som valgsprog: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke.
Dronning Margrethe er i virkeligheden kun den første dronning af Danmark med dette navn. Margrete 1., der regerede Danmark fra 1376 til 1412, havde aldrig titel af dronning af Danmark, men blot valgt til "fuldmægtig frue og husbond" og kaldte sig aldrig selv andet end "Margrete af Guds nåde, Valdemar Danekonges datter". Hun var først formynder for sin søn Oluf, og ved hans død i 1387 valgte Rigsrådet Margrete til regent med titel af "formynder af hele Danmarks rige". Hun var dog frem til 1380 også formelt dronning af Norge, qua hustru til Håkon 6.
Margrethe 2. er dermed den første regerende dronning af Danmark. Muligheden for kvindelig arvefølge først blev indført med grundlovsændringen af 1953.
Margrethe 2.s tronbestigelse fandt sted på et tidspunkt, hvor det såkaldte 68'oprør havde skabt en demokratisk luftning, der ikke harmonerede særligt godt med eksistensen af et arveligt kongedømme. For første gang siden 1920 dukkede republikanske tanker op, og en gallupundersøgelse konstaterede, at 50 procent af befolkningen var mod monarkiet og 50 procent for. Men det republikanske røre var en overfladeboble i en situition, hvor befolkningen nok så meget gik op i debatten om, hvorvidt Danmark skulle tilslutte sig EF, og i 1973 indtraf oliekrisen, der satte de politiske økonomiske spørgsmål i forgrunden.[6]
Dronning Margrethe blev farmor første gang den 28. august 1999, da prins Joachim og hans daværende hustru prinsesse Alexandra (nu Alexandra, grevinde af Frederiksborg) fødte prins Nikolai. Siden fulgte syv børnebørn, hvoraf tronarvingen Christian Valdemar Henri John, søn af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, fødtes den 15. oktober 2005.
Enke
Dronningen blev enke, da hendes mand prins Henrik døde kl. 23.18, d. 13 februar 2018.[7] Han blev bisat fra Christiansborg Slotskirke tirsdag den 20. februar 2018.
Opgaver
Ifølge Danmarks Riges Grundlov er Danmarks styreform konstitutionelt monarki, hvilket betyder at monarken er statsoverhoved i et land med en demokratisk valgt regering. Monarkens beføjelser er reguleret gennem en forfatning.
I Danmark er monarken afskåret fra alene at udføre politiske handlinger, da dette er regeringen og Folketingets opgave. Love skal underskrives af regenten og af den pågældende fagminister, før de er gyldige. Endvidere har dronningen en vigtig rolle i forhold til udnævnelse af og afsked af regeringer. Dronningen har i forbindelse med en såkaldt dronningerunde en vigtig opgave i at udpege den person, der kan mønstre størst opbakning og dermed også skabe grundlag for at danne regering. Når en folketingsvalgt person har skabt grundlag for en regering, der ikke har et flertal i mod sig i Folketinget, vil personen meddele Dronningen dette og anbefale en regeringsudnævnelse på dette grundlag.
Udenlandske ambassadører afleverer deres akkreditiver til dronningen, når de begynder deres hverv i Danmark.[8]
Dronningen står endvidere i spidsen for statsbesøg – både ved udenlandske delegationernes besøg i Danmark og danske besøg i udlandet.
Dronningen deltager også i en lang række begivenheder i Danmark, f.eks. indvielser, jubilæer og premierer ligesom dronningens sommertogt med Kongeskibet Dannebrog til danske byer (herunder Grønland og Færøerne) giver dronningen lejlighed til at besøge lokale initiativer og lokalt erhvervsliv.
Dronning Margrethe afholder offentlig audiens i repræsentationslokalerne på Christiansborg og holder hvert år den 31. december kl. 18.00 en radio- og tv-transmitteret tale til det danske folk.
Residenser
Den danske stat stiller en række slotte til rådighed for Dronningen som bolig og til repræsentative formål som ramme om hendes virksomhed som statsoverhovede. Derudover ejer regentparret enkelte slotte og ejendomme privat.[9]
De fire palæer på Amalienborg Slot i København er kongefamiliens hovedresidens. Dronningen har selv residensbolig i Christian IX's Palæ og anvender desuden Christian VII's Palæ som gæstebolig og til repræsentative formål.
Desuden står dele af Christiansborg Slot i København til rådighed for dronningen og anvendes til officielle formål som audienser, statsråd, gallamiddage og nytårskur.
Fredensborg Slot benyttes som bolig i forårs- og efterårsperioden, mens Marselisborg Slot i Århus og Graasten Slot i Sønderjylland benyttes en del af sommeren.
Derudover ejer regentparret vinslottet Château de Cayx[10] i Frankrig, hvor de indtil prinsen død hvert år holdt sommerferie under private former.
Interesser
Dronningen er kendt for sin store arkæologiske interesse og har deltaget i flere udgravninger, bl.a. i Etrurien. Interessen for arkæologi delte hun med sin nu afdøde svenske morfar Gustaf 6. Adolf af Sverige.
Dronningen har også mangeartede kunstneriske interesser og evner. Hun har f.eks. i 1970 tegnet Danmarks julemærke og Grønlands julemærke fra 1983[11]. I 1977 illustrerede hun den danske bibliofiludgave af J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre. Det skete under pseudonymet Ingahild Grathmer. Siden illustrerede hunHistorierne om Regnar Lodbrog 1979 og Bjarkemål 1982 samt Poul Ørums Komedie i Florens 1990. I 2000 illustrerede hun Henrik, prinsgemalens digtsamling Cantabile.
I 1987 designede dronning Margrethe kostumer til tv-teatrets Hyrdinden og skorstensfejeren[12]. Hun modtog Modersmål-Prisen i 1989 og lavede i 1991 scenografi og kostumer til balletten Et Folkesagn på Det Kongelige Teater. I 1999-2000 lavede hun découpager til tv-filmen Snedronningen om H.C. Andersens eventyr af samme navn. Hun skrev desuden manuskript og lagde stemme til fortælleren. I hun med til at skrive manuskriptet og lave scenografien til filmen De Vilde Svaner fra 2009 efter H.C. Andersens eventyr af samme navn. Dronningen har også designet og broderet messehagler til Fredensborg Slotskirke, Kronborg Slotskirke, Ammassalik/Tasiilaq Kirke, Haderslev Domkirke og Århus Domkirke samt lavet bispekåber til Helsingør Stift, Viborg Stift, Haderslev Domkirke og Århus Domkirke.
Senest har hendes malerier opnået betragtelige priser på både nationale og internationale kunstauktioner. Hendes kunst betegnes som naturalistisk med en stor del approberet realisme – evnen til at omsætte konkrete synsindtryk og billeder til flerdimensionelle indtryk på et lærred.[12] Bl.a. Michael Ancher og L.A. Ring brugte samme metode.
Dronningens interesse for kunst er stor, og hun har har haft adskillige udstillinger på danske og udenlandske museer. Eksperter er ikke enige om kunstens kvalitet. Fx lød der protester, da en leder af Statens Museum for Kunst købte og udstillede to malerier af dronningen.[12]
Anetavle
Portrætter og buster

Et antal buster af dronningen er gennem årene blevet udført, f.eks.:
- Harald Isenstein en buste fra 1973 der blev opstillet i Korsør Rådhus.
Flere portrætter er malet af dronningen.
- Franciska Clausens maleri af den siddende dronning er fra 1977.
- Preben Hornungs maleri på Frederiksberg Slot er fra 1981.
- Et maleri af Dmitri Zhilinsky fra 1993 hænger på Fredensborg Slot.
- Et af Niels Strøbeks to malerier findes på Århus Rådhus.[13]
- Thomas Kluge har også malet to portrætter.
- Jørgen Bobergs Portræt af H.M. Dronning Margrethe II er fra 2000.
- Michael Kvium lavede sit portræt af dronningen i 2010.[14]
- Mikael Melbye malede et portræt i 2011, der hænger på Christiansborg.[15]
- Lars Physants billede At skabe billeder af billeder fra 2015 blev til på bestilling fra Nationalmuseet.
Andy Warhol udfærdigede i 1985 en række næsten ikonografiske serigrafier af dronningen i vanlig popkunst-stil.[16]
Titler, prædikater, æresbevisninger og æresudnævnelser
Fuld officiel titel
Af Guds Nåde Danmarks Dronning[17]
Titler og prædikater fra fødsel til død
- 14. maj 1940 – 17. juni 1944: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margrethe af Danmark og Island
- 17. juni 1944 – 5. juni 1953: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margrethe af Danmark
- 5. juni 1953 – 15. januar 1972: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margrethe til Danmark, Tronfølgeren
- 15. januar 1972 – nu : Hendes Majestæt Margrethe II, Danmarks Dronning
Æresbevisninger
Danske dekorationer
Elefantordenen (R.E.)
(1947)[18][19]
Storkommandør af Dannebrogordenen (S.Kmd.)
[18][19]
Erindringsmedaillen i anledning af 50-års dagen for Hendes Majestæt Dronning Ingrids ankomst til Danmark
Grønlandske dekorationer
Grønlands Selvstyres Fortjenstmedalje Nersornaat
Udenlandske ordener og hæderstegn
|
|
Æresudnævnelser
- Royal Fellow of the Society of Antiquaries of London, 1974
- Honorary Fellow ved London School of Economics, 1975
- Lucy Cavendish College, Cambridge, 1989
- Girton College, Cambridge, 1992
- Æresdoktor (Doctor of Laws) ved University of Cambridge, 1975
- Æresdoktor ved University of London, 1980
- Æresdoktor ved Islands Universitet, 1986
- Æresdoktor ved University of Oxford, 1992
- Æresdoktor ved University of Edinburgh, 2000
- Æresborger (Honorary Freedom) City of London, 2000
- Paris' Universiteters Rektorats Medalje (La Medaille de la Chancellerie des Universités de Paris), 1987
- Æresmedlem af Kungl. Vitterhets Historie og Antikvitets Akademien, 1988
- Indbudt medlem af Ski-Idrettens Fremme, Oslo
- Æresmedlem af Sammenslutningen af Danske Scenografer, 2010
- Kongelig Mayestaits Acteurs[20]
Protektioner
Se også
Kilder/Noter
- ^ Succession to the British throne-LIST OF 500 ARTICLES, Hentet d. 4/9 2019
- ^ "Dronning Margrethe - alt om Danmarks dronning". alt.dk. Egmont Publishing. Hentet 21. maj 2019.
- ^ "Ny bog om Margrethe med udslået hår: Sådan er Daisy". B.T. 9. maj 2013. Hentet 21. maj 2019.
- ^ "Those Apprentice Kings and Queens Who May -- One Day -- Ascend a Throne," New York Times. 14 November 1971.
- ^ Kongehuset dk
- ^ Scocozza Benito, Politikens bog om danske monarker, Politikens forlag, s. 205
- ^ "Hans kongelige højhed Prins Henrik er afgået ved døden". kongehuset.dk. 14. februar 2018. Hentet 14.februar 2018. Tjek datoværdier i
|access-date=
(hjælp) - ^ "Ambassadørmodtagelse". kongehuset.dk. DEN KONGELIGE CIVILLISTE. Hentet 12. maj 2019.
- ^ "Lov om Dronning Margrethe den Andens civilliste". Retsinformation.dk. Hentet 2013-02-08.
- ^ Den tidligere stavemåde for slottet var Château de Caïx, men nu benyttes stavemåden Château de Cayx, se kongehusets hjemmeside
- ^ "Margrethe 2. Danmarks dronning". books.google.dk. 2019. Hentet 2019-09-04.
- ^ a b c "Dronning Margrethe II". arkiv.dk. 2019. Hentet 2019-09-04.
- ^ Dansk Kvindebiografisk Leksikon – Margrethe 2
- ^ Christian Krabbe Barfoed (22. februar 2010). "Hvad sker der med smilet, Margrethe?". BT.dk.
- ^ Portrætkunstner Mikael Melbye: Hendes Majestæt Dronning Margrethe II
- ^ Et 4-foldigt leve!
- ^ Lov om ændring af lov om Danmarks tiltrædelse af De Europæiske Fællesskaber (Danmarks ratifikation af Amsterdamtraktaten om ændring af traktaten om Den Europæiske Union, traktaterne om oprettelse af De Europæiske Fællesskaber og visse tilknyttede akter)
- ^ a b "H.M. Dronningen – Dekorationer". kongehuset.dk. Hentet 25. april 2019.
- ^ a b "Modtagere af danske dekorationer". kongehuset.dk. Hentet 25. april 2019.
- ^ Det Danske Kongehus, H.M. Dronningen, PROTEKTIONER OG ÆRESHVERV, ÆRESUDNÆVNELSER, Hentet d. 30/6 2019: http://kongehuset.dk/den-kongelige-familie/regentparret/hm-dronningen
Eksterne kilder/henvisninger
![]() | Søsterprojekter med yderligere information: |
- Hendes Majestæt Dronning Margrethe II på Kongehusets hjemmeside.
Margrethe 2. Sidelinje af Huset Oldenburg Født: 16. april 1940
| ||
Kongelige og fyrstelige titler | ||
---|---|---|
Foregående: Frederik 9. |
Danmarks Dronning siden 1972 |
Arving: Frederik |
|
|
|
|
- Elefantriddere
- Nuværende statsoverhoveder
- Født i 1940
- Levende personer
- Regerende dronninger af Danmark
- Huset Glücksburg
- Protestantiske monarker
- Danskere i 1900-tallet
- Danskere i 2000-tallet
- Riddere af Serafimerordenen
- Storkors af Æreslegionen
- Storkors med kæde af Den Islandske Falkeorden
- Storkors med kæde af Sankt Olavs Orden
- Personer i Dansk Kvindebiografisk Leksikon
- Personer i Dansk Biografisk Leksikon
- Storkommandører af Dannebrog
- Personer fra København
- Kommandører af Storkorset af Trestjerneordenen
- Personer i Kraks Blå Bog
- Alumni fra Aarhus Universitet