Dualisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Dualisme betyder 'tohed', og dermed underforstås ofte at der er tale om 'tohedslære'. Dualisme er et fagudtryk indenfor filosofien. Dualismen hævder, at der grundlæggende findes to substanser i universet: materie og ånd.

Dualisme inden for filosofi[redigér | redigér wikikode]

I filosofi betegner dualisme det standpunkt, at verden er inddelt i to væsensforskellige dele - to substanser.[1] De to dele kan være en materiel del og en åndelig del (materie og ånd). Den mest almindelige brug af betegnelsen 'dualisme' er i sjæl-legeme diskussionen (se psykofysisk problem), hvor det står for det synspunkt at kroppen og sjælen er to fundamentalt forskellige substanser, der hver for sig er til.[2] En anden dualisme, som ikke er helt identisk hermed, kan være imellem almenbegrebet og fænomenet (se universaliestriden, Platon).

Descartes er en klassisk og indflydelsesrig fortaler for en dualisme imellem sjælen (res cogitans) og legemet (res extensa).[3]

Dualisme i buddhismen[redigér | redigér wikikode]

I buddhismen vedrører dualisme udelukkende perception/objekt. Det uoplyste sind opretholder en skelnen mellem sindet, der oplever, og genstanden for oplevelsen, hvilket kan kaldes samsarisk perception. I buddha-tilstanden udviskes denne skelnen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Politikens filosofileksikon, red. Poul Lübcke, Politikens forlag 2010, s.150
  2. ^ Politikens filosofihåndbog, Politikens forlag 2001, s. 146-47
  3. ^ Jimmy Zander Hagen: Erkendelse og sandhed, Gyldendal 2000, s. 60-64

Litteratur[redigér | redigér wikikode]


Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.