Dukkefører

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dukkefører med hånddukker.

En dukkefører er en person, som manipulerer/fører en fysisk genstand, såsom en dukke. Dukkeføren kan være synlig for eller skjult for publikum. En dukkefører kan føre en dukke indirekte ved hjælp af strenge, stænger, wirer, elektronisk, eller ved hjælp af sine hænder placeret inden i dukken eller hænderne holder dukken direkte. Nogle typer dukkeføring kræver at dukkeførerne arbejder sammen som et hold og en enkelt dukkekarakter.

Dukkeføren skal kunne manipulere den fysiske genstand på en sådan måde at publikum opfatter det som levende.

Forholdet mellem dukkefører og dukkemager sammenlignes ofte med forholdet mellem skuespiller og manuskriptforfatter. Dette kan også være korrekt, men ofte er det i dukketeater dukkeføreren, der også er teaterdirektør, manuskriftforfatter og designer på samme tid. Dette gør dukketeater til en mere komplet teaterform end andre teaterformer.

Dukketeater er et levende medie hvor dukkerne bevæges rent fysisk. Det adskiller sig fra animation, hvor animatorer får dukker til at bevæge sig ved hjælp af stop motion filmteknik, hvor dukken flyttes gradvist mellem hvert stilbillede.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]