Dunajec

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dunajec
Dunajec set fra Trzy Korony
Overblik
Land Polen, Slovakiet
Løber igennem Województwo małopolskie Rediger på Wikidata
Geografi
Udmunding Vistula
Primær kilde Høje Tatra Rediger på Wikidata
Fysiske kendetegn
Længde 249 km
Højde 172 m Rediger på Wikidata
Middelvandføring 85,5 m³/s
Afvandingsareal 6796 km²
Dunajec i Pieninybjergene danner på en lang strækning grænsen mellem Polen og Slovakiet
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Koordinater: 50°14′35.16″N 20°43′41.88″Ø / 50.2431000°N 20.7283000°Ø / 50.2431000; 20.7283000

Dunajec ( Polsk udtale: [duˈnajɛt͡s] ) er en flod der løber gennem det nordøstlige Slovakiet og det sydlige Polen . Det er en højre biflod til Vistula- floden. Den begynder i Nowy Targ ved sammenløbet af to korte bjergfloder, Czarny Dunajec og Biały Dunajec (sort og hvid Dunajec). Dunajec danner grænsen mellem Polen og Slovakiet for 17 kilometer lang strækning[1] i Pieninybjergene (Pieniny Środkowe), øst for Czorsztynreservoir.

Dunajec er 249 kilometer lang, inklusive kildefloden Czarny Dunajec,[1] hvilket gør den til Polens trettendelængste flod. Denhar et afvandindsområde på 6.796 kvadratkilometer (4.838 i Polen, og 1.958 i Slovakiet). På den slovakiske/polske grænse løber den gennem Zamagurie-regionen med attraktioner som Dunajeckløften, Trzy Korony- massivet med en 500 meter dyb afgrund, Červený Kláštor og to slotte Pieninybjergene, i Czorsztyn og Niedzica .

Dunajeckløften i Pieninybjergene
Dunajec i Pieniny bjergene

Forløb[redigér | rediger kildetekst]

Nedenfor de to kildestrømme løber Dunajec gennem en bred dal kaldet Nowotarska Basin. Derefter fylder den søen bag dæmningerne i Niedzica (Jezioro Czorsztyńskie-søen) og dæmningen i Sromowce Wyżne (Sromowce Wyżne-reservoiret). Den løber gennem den centrale del af Pieniny-området og skaber en malerisk drejning ved den polsk- slovakiske grænse mellem Sromowce Wyżne og Szczawnica, hvor den løber omkring Kotuńka- klippen, der adskiller området fra de overliggende dele af floden. Længere nede drejer den mod nord ind i de vestlige Beskider og Sądecka-bassinet, hvor det løber sammen med sin største biflod, Poprad-floden. Det flyder over en åben dal af Beskid-foden og falder ned over Rożnów- foden (med yderligere to dæmninger: Jezioro Rożnowskie-søen og Jezioro Czchowskie-søen) og til sidst fører den ind i Sandomierz- bassinet og dalen Vistula Lowlands. Dunajec strømmer ud i Vistula-floden i nærheden af Opatowiec .

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Statistical Yearbook of the Republic of Poland 2017 Arkiveret 12. juni 2018 hos Wayback Machine, p. 85-86 på stat.gov.pl