Dunning-Kruger-effekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Postkort fra omkring 1910, der siden dannede inspiration for Mad Magazine's Alfred E. Neumann.
Italiensk ordsprog på postkort

Dunning-Kruger-effekten er den kognitive bias-effekt, som kan observeres, når mennesker med kompetencer på begynderniveau har en tendens til at overvurdere egne evner voldsomt. Effekten, der er dokumenteret og navngivet af psykologerne David Dunning og Justin Kruger, forklares med, at man på dette niveau af forståelse og kompetence endnu ikke har lært at erkende grænserne for sine egne kompetencer. En omvendt effekt er det tilsvarende faktum, at mennesker med høje kompetencer har en tendens til at undervurdere egne evner, netop fordi de er klar over grænserne for deres egen viden og forståelse, eller at de tror, at de opgaver, som er nemme for dem selv, også er nemme for andre.[1][2]

Dunning og Kruger påviste eksperimentelt effekten i 1999 i en serie af eksperimenter, hvor de testede relationen mellem forsøgspersoners bedømmelse af egne evner i forhold til deres faktiske kunnen. Her viste de, at de mindst kompetente individer havde tendens til at overvurdere egne evner. Det gjorde sig gældende både i tests af læseevner, medicinsk praksis, bilkørsel, skak og tennis. Dunning og Kruger foreslog derfor, at inkompetence gør, at et individ vil [3]

  • være ude af stand til at erkende egne manglende kompetencer
  • være ude af stand til at erkende hvor stor forskel der er på egne kompetencer og det nødvendige eller ønskede niveau
  • være ude af stand til at bedømme andres evner korrekt
  • først blive istand til at erkende og forstå deres egen mangel på kompetencer efter de har modtaget træning i evnen (de skal altså lære, at de ikke kan)

Dunning og Kruger modtog i 2000 den satiriske Ig Nobelpris i psykologi for deres rapport, hvori de beskrev Dunning-Kruger effekten "Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments".[4]

Filosoffen Bertrand Russell sagde engang: ”En af de sørgelige ting i vor tid er, at selvsikre personer der udtaler sig med sikkerhed, er dumme, mens personer med fantasi og forståelse er grebet af tvivl og usikkerhed.”

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dunning, David; Johnson, Kerri; Ehrlinger, Joyce; Kruger, Justin (2003). "Why people fail to recognize their own incompetence" (abstract). Current Directions in Psychological Science. 12 (3): 83–87. doi:10.1111/1467-8721.01235. Hentet 4. januar 2016. 
  2. ^ Kruger, Justin; Dunning, David (1999). "Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments". Journal of Personality and Social Psychology. 77 (6): 1121–34. PMID 10626367. doi:10.1037/0022-3514.77.6.1121. 
  3. ^ Lee, Chris (25. maj 2012). "Revisiting why incompetents think they're awesome". Arstechnica.com. s. 3. Hentet 11. januar 2014. 
  4. ^ "Ig Nobel Past Winners". Hentet 7. marts 2011. 

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]