Duplex radiotransceiver

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Radio (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Radio)
Håndholdt radiotransceiver til VHF.
Stationær radiotransceiver.

En duplex radiotransceiver eller tovejs radio er et apparat, hvor radiomodtager og -sender er bygget sammen i én enhed, så to-vejskommunikation muliggøres. Ofte kaldes apparatet blot for radio. Ordet er en sammentrækning af de engelske transmitter (sender) og receiver (modtager).

Teknikken anvendes til radiotelefoni og mobiltelefoner. (Fuld-dupleks – det vil sige, hvor man kan tale og lytte på samme tid).

Størrelse og udformning varierer afhængig af brugen.

Walkie-talkie[redigér | redigér wikikode]

Betegner mindre håndholdte modeller (walkie-talkie), typisk halv-dupleks (tale eller lytte skiftevis), der anvendes til kommunikation med en central eller mellem apparaterne. Walkie-talkie findes også i udgaver, der ikke kræver særskilt licens.

Amatør-radio[redigér | redigér wikikode]

I den anden ende af størrelsesskalaen kan være amatørradioer, der har mange forskellige funktioner, men kræver licens for at kunne benyttes.

VHF-radio[redigér | redigér wikikode]

Er tranceivere til maritimt brug.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.