Dyrskue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Roskilde Dyrskue 2008
Dyrskue i Hobro 2008

Et dyrskue er en offentlig fremvisning og udstilling af husdyr, specielt dyr fra landbruget. Dyrene bliver bedømt efter race og evt. alder, og der uddeles præmier til de bedst bedømte dyr.

For mange opdrættere er det vigtigt at deltage på dyrskuer fordi en god bedømmelse gør et husdyr mere værd. Dyrskuer fungerer også som en handelsplads hvor der både handles med dyr, maskiner og alskens småting.

Dyrskuer afholdes normalt en gang årligt, som lokale, regionale eller nationale begivenheder.

Elementer på et dyrskue[redigér | redigér wikikode]

Udstillinger[redigér | redigér wikikode]

Ved et dyrskue udstilles først og fremmest de mest betydningsfuld husdyr som heste, kødkvæg, malkekvæg samt får og geder. Derudover udstilles i varierende omfang kaniner samt høns og andre fugle, ligesom også kæledyr som hunde og katte udstilles ved visse dyrskuer.

En meget væsentlig del af udstillingsarealerne er optaget af udstillinger af landbrugsmaskiner, skovbrugsmaskiner, traktorer, diverse transportmidler og i stadig stigende omfang udstillinger af fødevarer kombineret med en bred variation af informationsaktiviteter. Ofte vil der også være mange boder med salg af vidt forskellige varer, der på en eller anden måde falder inden for det tema, som det pågældende dyrskue omfatter.

Underholdning[redigér | redigér wikikode]

Dyrskuer har ofte en række forskellige arrangementer som underholdning for publikum. Det kan fx være hesteshows, traktortræk, varierende former for underholdning for børn og voksne, et tivoli samt forskellige konkurrencer.

Børnedyrskuer[redigér | redigér wikikode]

Nogle dyrskuer er primært rettet mod børn og kaldes derfor for børnedyrskuer. Her er bedømmelsen af dyrene ikke så hård, til gengæld fokuseres der på om børnene kender deres kæledyr og ved hvordan det skal passes. Større dyrskuer har som regel også en børneafdeling hvor børn udstiller dyr.

Dyrskuer i Danmark[redigér | redigér wikikode]

De største danske dyrskuer er:

Derudover afholdes mere lokalt orienterede dyrskuer i Aabenraa, Aars, AlmindingenBornholm, Aulum, Auning, Fjerritslev, Haslev, Hjørring, Hobro, Holbæk, Horsens, Hurup, Lemvig, Løgstør, Nibe, Nykøbing Mors, Ribe, Silkeborg, Skive og Varde.

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]