Edderfugl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Edderfugl
Han og hun
Han og hun
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Anseriformes (Andefugle)
Familie Anatidae (Egentlige andefugle)
Slægt Somateria
Art S. mollissima
Videnskabeligt artsnavn
Somateria mollissima
(Linnaeus 1758)
Kort
Edderfuglens udbredelse: Grøn: Ynglesteder. Blå: Vinter.
Edderfuglens udbredelse:
Grøn: Ynglesteder.
Blå: Vinter.
Hjælp til læsning af taksobokse
Somateria mollissima

En edderfugl (uofficiel stavemåde blandt ornitologer[1]: ederfugl) (fra oldnordisk æðr[2], latin: Somateria mollissima) er en andefugl, der især findes i det nordligste Nordamerika, Europa og Asien. Den er i Danmark både almindelig som ynglefugl og trækgæst fra det øvrige Nordvesteuropa.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Længden er 58 cm, vingefanget 80–108 cm, og vægten 1200-2800 gram. Hos edderfugl er der stor forskel på fjerdragten hos han og hun. Hannen er i pragtdragt iøjnefaldende sort og hvid med grøn nakke og et rosa bryst. Hunnen er derimod brunt kamuflagefarvet, hvilket gør den svær at få øje på, når den ligger på rede.

Føde[redigér | redigér wikikode]

Edderfuglen æder især muslinger, snegle og krebsdyr, men kan også tage fisk. Den søger som regel sin føde i lavvandede områder, men kan dykke ned til 20 meters dybde. Muslingerne, der især er blåmuslinger, sluges hele, og skallerne males i stykker i kråsen. Den tager normalt muslinger, der er mindre end 2 cm lange. En edderfugl kan på et døgn æde lige så meget, som den selv vejer.[3]

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

I Danmark yngler ca. 25.000 par edderfugle. Den yngler almindeligt på øer og holme i de indre danske farvande samt i Vadehavet. Den er desuden almindelig som træk- og vintergæst, idet der om vinteren i de danske farvande opholder sig omkring 30 procent af den nordvesteuropæiske bestand.

Nogle af verdens største kolonier af edderfugl findes i det vestlige Island, mens de største danske kolonier findes på Saltholm.

Ynglebiologi[redigér | redigér wikikode]

Edderfuglen yngler i en alder af 3 år. Der lægges et kuld årligt med 4-6 æg, der udruges på 25-28 dage. Ungerne er flyvefærdige mellem 65 og 75 dage gamle.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 13. august 2020. Hentet 24. november 2020. 
  2. ^ Den danske Ordbog
  3. ^ Finngerð Jensen & Esbern Jóannes Patursson (10. juni 2011). "Blue Mussel (Mytilus edulis) in Faroese Fjords: Biology and Farming Potential" (PDF). s. 13. Arkiveret fra originalen (PDF) 20. dec. 2013. Hentet 20. dec. 2013. 

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Dansk Ornitologisk Forening. "Ederfugl (Somateria mollissima)". Arkiveret fra originalen 20. dec. 2013. Hentet 20. dec. 2013. 
  • Tommy Dybbro og Henning Anthon: Politikens store fuglebog, samtlige danske fuglearter, 1994, side 77.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: