Edmund Joensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Edmund Joensen
Medlem af Folketinget
valgt i Færøerne
Embedsperiode
5. juni 2019 – 1. november 2022
Embedsperiode
13. november 2007 – – 18. juni 2015
Embedsperiode
21. september 1994 – 11. marts 1998
Personlige detaljer
Født 19. september 1944 (79 år)
Oyri, Færøerne
Politisk parti Sambandsflokkurin
Links
Edmund Joensens hjemmeside
Biografi på folketinget.dk Redigér på Wikidata
Informationen kan være hentet fra Wikidata.
Politikere fra det færøske politiske parti Sambandsflokkurin. F.v.: Magnus Herdalur, form. for partiets ungdomsorganisation Unga Samband, Edmund Joensen, medlem af Folketinget, Johan Dahl, landsstyremand (industriminister), og Bárður Nielsen, form. for Lagtingets (det fær. parlament) finansudvalg
MF Edmund Joensen fra det færøske Sambandspartiet sammen med folketingsformand Mogens Lykketoft (S)
MF Edmund Joensen fra det liberale færøske Sambandspartiet interviewes af TV2-journalist Gunilla Roijer efter et samråd i Folketingets Europaudvalg
Foto fra folketingssalen: MF Edmund Joensen fra det færøske Sambandspartiet og MF Doris Jacobsen fra det grønlandske Siumut

Edmund Esbern Johannes Joensen (født 19. september 1944 i Oyri, Færøerne) er en færøsk politiker (SB), der er tidligere lagmand, lagtingsformand og folketingsmand. Edmund Joensen er søn af Poul Joensen og Hansina f. Samuelsen og gift med Edfríð, datter af Jacoba og Hjalmar Johannesen fra Norðskáli.

Politisk arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Han var kommunalbestyrelsesmedlem i Sunda kommuna 19701980.

Joensen blev valgt til Lagtinget for det social-liberale parti Sambandsflokkurin for første gang i 1988. Han var partiets parlamentariske leder i 1990–1994. Han var også partiformand i elleve år i perioden 1990–2001.

Efter flere års økonomisk og politisk uro fik Sambandsflokkurin massiv tilslutning ved lagtingsvalget i 1994, og Joensen kunne danne sin første regering sammen med Javnaðarflokkurin, Verkamannafylkingin og Sjálvstýrisflokkurin. Gennem sin periode som Lagmand var Joensen også medlem af Folketinget, men havde i den periode stedfortræder.

Han har været medlem af Lagtingets Industriudvalg, Samfærdselsudvalg og Markedsudvalg.

Medlem af Folketinget, valgt for Sambandsflokkurin, først fra 21. september 1994 til 10. marts 1998 og igen fra 13. november 2007.

Han fik ikke genvalg til Folketinget ved folketingsvalget i 1998, og kort tid efter udskrev han uventet nyvalg til Lagtinget, hvorved Sambandsflokkurin og de øvrige regeringspartier led nederlag. Joensen blev herefter igen lagtingsmedlem og Sambandsflokkurins parlamentariske leder.

Fra 2002 til 2008 var Joensen lagtingsformand. Ved folketingsvalget i 2007 blev han igen valgt som det ene af Færøernes to folketingsmedlemmer. Ved dette og det efterfølgende folketingsvalg i 2011 opnåede Joensen et større antal stemmer end partiformand Kaj Leo Holm Johannesen, hvilket vakte opsigt på Færøerne. Efter valget i 2007 sikrede Joensen det borgerlige flertal i Danmark, så Fogh-regeringen kunne fortsætte. Han havde en associeringsaftale med Venstre og var medlem af Venstres folketingsgruppe.

Ved folketingsvalget i 2019 opnåede Edmund Joensen igen valg til det danske Folketing som repræsentant for Færøerne. Han genopstillede ikke ved valget i 2022 hvor i stedet hans barnebarn Anna Falkenberg blev valgt for Sambandsflokkurin.[1]

Edmund Joensen er den første færing, der har været formand for Færøudvalget i Folketinget, og han var også medlem af det vigtige Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.

I sin tid som lagmand på Færøerne stod Edmund Joensen i spidsen for genopbygningen af Færøernes økonomi efter bankkrakkene og krisen i 1990erne. Han tog initiativ til at indføre en ny styrelseslov (en slags grundlov for Færøerne) i 1994, med bl.a. ministeransvar. Joensen tog også som lagtingsformand initiativ til at samle Færøerne i en valgkreds, hvor der tidligere var syv valgkredse.

Edmund Joensen er kendt som tilhænger af og fortaler for Færøernes fortsatte medlemskab af Rigsfællesskabet mellem Danmark, Færøerne og Grønland. Joensen går desuden ind for færøsk medlemskab af EU via den såkaldte ålandske model.

Andre poster[redigér | rediger kildetekst]

  • Fisker, i forretningslivet, redervirksomhed og produktionsvirksomhed hos O.C. Joensen fra 1959
  • Involveret i opdrætsvirksomhed og oprettelsen af lakseeopdrætsvirksomheder fra 1969.
  • Virksomhedsleder på lakseopdrætsanlægget i Oyrabakki fra 1978.
  • Direktør for p/f O.C. Joensen.
  • Bygderådsmedlem i Sunda bygderåd 1970-1980.
  • Medlem af skoleudvalget og formand for bestyrelsen for Fællesskolen i Oyrabakki.
  • Medlem af bestyrelsen for L/F Føroya Fiskasøla 1987-1994.
  • Medlem af repræsentationsudvalget i L/F Føroya Fiskasøla 1987-1994.

Hæder[redigér | rediger kildetekst]

Ridder af Dannebrog 1995. Ridder af Dannebrog af 1. grad 1997. Kommandørkorset 2005.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Færøsk mandat vil bestemme over egen udenrigspolitik", Berlingske, Ritzau, 1. november 2022, hentet 6. januar 2023

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]