Egentliga Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sverige da det var størst efter freden i Roskilde 1658. Egentliga Sverige er det orange område, som udgøres af de dele som var repræsenteret i ståndsriksdagen. Resten er områder som blev erobret efter 1561. De olivengrønne og lyseblå områder blev over tid en del af egentliga Sverige.

Egentliga Sverige er en terminologi, som benyttes til at separere de territorier, som var helt integreret i Sverige fra besiddelser og stater i union med landet.

Fra den tidlige middelalder og frem til freden i Fredrikshamn i 1809 indgik også nutidens Finland som en fuldt integreret del af riget, Österland. Efter 1809 betegner termen Sverige under nuværende grænser.

Skåneland, som tidligere var en del af Danmark, blev svenskt gennem freden i Roskilde 1658, men det var ikke før 1719, at det var fuldt integreret og blev en del af Egentliga Sverige.

Egentliga Sverige er, til forskel fra Egentliga Finland, et geografisk område som er blevet forandret over tid. Egentliga Finland er et landskab i det sydvestlige Finland, som gav navn til hele landet.

Begrebet blev opfundet af E.G. Geijer i Svenska folkets historia.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Johanna Wassholm, Svenskt, finskt och ryskt. s. 225" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 7. marts 2016. Hentet 9. marts 2017.
  • Efter en.wiki ver. 363719619