Eggert Christopher von Knuth (1643-1697)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Eggert Christopher von Knuth

Eggert Christopher von Knuth (15. januar 1643Leizen, Mecklenburg-Strelitz25. februar 1697 i København) var godsejer og gehejmeråd.

Han var broder til Adam Levin von Knuth, fødtes på Leizen 15. januar 1643, fuldendte efter opdragelsen i hjemmet sin uddannelse på rejser og fik derefter ansættelse som kammerjunker hos den i Güstrow residerende hertug Gustav Adolf af Mecklenburg, hvis tjeneste han 1670 forlod, som det synes i unåde, og gik til Danmark, formodentlig lokket af den lykke, der her alt tilsmilede hans broder. Han fik straks kammerjunkers charge hos den unge konge og opholdt sig nogle år mest ved hoffet, indtil han 1677 blev amtmand over Neukloster og staden Pöl i Mecklenburg, der i nogle år var i Brandenburgs besiddelse. 6. maj samme år ægtede Knuth Søster Lerche (f. 14. marts 1658), datter af etatsråd Cornelius Pedersen Lerche til Nielstrup og Årsmarke og Anna Kirstine Friis, og tog bolig på sin gård Melz, men allerede 1681 kaldtes han ved sin svigerfaders død til Danmark og opgav 1682 amtmandskabet. Ved overenskomster og magelæg med sin hustrus stedmoder og søskende lykkedes det Knuth 1681 at blive eneejer af Årsmarke og Bandholmsgård, hvorefter det blev hans opgave at komplettere sit gods og udvide sine ejendomme på Lolland, hvilket i høj grad lykkedes ham ved heldige køb og mageskifter, men især ved kongelige gaver. Imidlertid trådte Knuth, der 1684 var blevet etatsråd, igen ind på embedsbanen, da han 1685 udnævntes til landråd i Slesvig og amtmand over Slesvig domkapitels gods; 1690 blev han tillige amtmand over Kronborg og Frederiksborg Amter, 1693 blev han konferensråd og Dannebrogsridder med valgsprog: «Nihil nisi honestum», 1695 gehejmeråd. Efter adskillige års svagelighed døde Knuth 25. februar 1697. Hans enke, der med held og dygtighed fortsatte hans bestræbelser i retning af godsudvidelse og 1714 satte kronen på værket ved oprettelsen af grevskabet Knuthenborg, døde 29. marts 1723. De efterlod sig begge et godt eftermæle, især roses Søster Lerche for sin gavmildhed og gudsfrygt; en skole og et hospital er beviser for deres omhu for godsets bønder.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Efterfulgte:
Joachim Christopher von Bülow
Amtmand over Kronborg Amt
2. januar 1690 - 25. februar 1697
Efterfulgtes af:
Johan Otto Raben
Efterfulgte:
Joachim Christopher von Bülow
Amtmand over Frederiksborg Amt
2. januar 1690 - 25. februar 1697
Efterfulgtes af:
Johan Otto Raben

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.