Egilmar 1. af Oldenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Egilmar 1. af Oldenburg
Født 1040
Død 1112
Ægtefælle Richeza i Dithmarschen Rediger på Wikidata
Børn Egilmar 2. af Oldenburg,
Gertrud i Lerigau Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Statsoverhoved Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Egilmar 1. (født ca. 1040, død før 1112), også kendt som Elimar, Engilmar og Egelmar, var en tysk greve, der omkring år 1100 herskede over et område i Nordtyskland, der senere skulle udvikle sig til Grevskabet Oldenburg. Han og hans søn med samme navn bliver i historiografien betegnet som Egilmarerne.

Egilmar er den ældste kendte stamfar til Huset Oldenburg, en af Europas mest indflydelsesrige fyrstelige slægter med grene, der har regeret i Oldenborg, Danmark, Norge, Sverige, Slesvig, Holsten, Rusland, Sachsen-Lauenburg, Grækenland og Island.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Grev Egilmar bliver nævnt første gang som vidne i en bekendtgørelse udstedt af ærkebiskop Liemar af Hamborg-Bremen, der er dateret i 1091.[1] I 1108 blev Egilmar omtalt i en bekendtgørelse, hvor han omtales som comes in confinio Saxonie et Frisie potens et manens, altså en mægtig greve i grænseområdet mellem frisere og saksere. I bekendtgørelsen omtales desuden Aldenburch, som er den første benævnelse i kilderne af Oldenburg, slægtens senere stamsæde og den kerne, omkring hvilken den oldenborgske stat voksede op. Der er dog ikke belæg for, at Egilmar allerede på dette tidspunkt besad en borg i Oldenburg. I bekendtgørelsen fra 1108 nævnes desuden talrige af Egilmars familiemedlemmer, således hans hustru Riche(n)za, hans sønner Christian og Egilmar, hans datter Gertrud samt hans broder, klerken Giselbert.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Da Ærkebiskop Liemar siden 1091 formodentlig opholdt sig i Italien, af et andet vidne bliver betegnet som "dengang stadig fremvoksende", og bekendtgørelsen sammenfatter flere hændelser, må den retshandling som Egilmar 1. deltog i, sandsynligvis have fundet stedet nogle år tidligere.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Geschichte der Stadt Oldenburg (tysk). Vol. 1. Isensee-Verlag. ISBN 3-89598-400-0.
  • Biographisches Handbuch zur Geschichte des Landes Oldenburg (tysk). Isensee-Verlag. 1998. ISBN 3-89442-135-5.
  • Die frühen Oldenburger Grafen (tysk). Oldenburg: Isensee-Verlag. 2008. ISBN 978-3-89995-534-7.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
TysklandSpire
Denne biografi om en tysker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi