Egmont (mediehus)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Egmont
The Egmont clock, Copenhagen, Denmark.jpeg
Egmont-uret i Vognmagergade, København
Virksomhedsform Fondsejet
Grundlæggelse København, Danmark 1878
Grundlægger(e) Egmont H. Petersen
Hovedsæde(r) København, Danmark
Branche(r) Medie
Slogan(s) We bring stories to life
Omsætning 11,5 mia. DKK.
Medarbejdere 6.300
Datterselskab(er) Egmont Publishing, Nordisk Film, TV 2 (Norge), Lindhardt og Ringhof, Dansk Reklame Film, Kino.dk, Venuepoint, Billetlugen.dk, Gavekortet.dk, Akademisk Forlag, Alinea, Carlsen
Hjemmeside(r) www.egmont.dk

Egmont er en skandinavisk mediekoncern. Koncernen står bag ugeblade, magasiner, tegneserier, bøger, undervisningsmaterialer, aktivitetsprodukter, film, tv-programmer, biografer, en tv-station samt digitale spil, spilkonsoller og en lang række digitale medier. Egmont udgiver medier i over 30 lande, har 6.300 medarbejdere og en omsætning på 11,5 mia. DKK i 2014[1].

Egmontkoncernen består af virksomheder som Nordisk Film, Dansk Reklamefilm, Egmont Publishing, forlaget Lindhardt & Ringhof, flere undervisningsforlag, PlayStation , den norske magasinvirksomhed Egmont Hjemmet Mortensen og TV 2 Norge samt en række delejede selskaber som Zentropa og den norske forlagsvirksomhed Cappelen Damm AS.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Egmonts (som frem til 1992 var kendt som Gutenberghus) rødder strækker sig tilbage til 1878, hvor 17-årige Egmont H. Petersen grundlagde et trykkeri.[2]

Egmonts første skridt ind i mediebranchen fandt sted i 1904, da Egmont H. Petersen overtog det lille kvindeblad Damernes Blad og relancerede det som familie-ugebladet Hjemmet, der er det ældste og største ugeblad i Skandinavien.

Hjemmet udkom første gang i Norge i 1911 og et år senere i Sverige. Egmont H. Petersen døde i 1914 og hans efterkommere omdannede forretningen til en fond i 1920. Siden dengang har Egmont Fonden, med fokus på børn og unge, uddelt knap 2,7 mia. kroner (omregnet til nutidsværdi) til sociale, sundhedsmæssige, kulturelle og undervisningsmæssige formål.

Efter anden verdenskrig fik Egmont licens til at udgive Disney-tegneserier i Skandinavien og Anders And udkom fra 1948 i Sverige og Norge og fra 1949 i Danmark. Siden blev aktiviteterne udvidet til andre vesteuropæiske lande og, efter murens fald, også til Østeuropa.

I 1984 etablerede Egmont sammen med Nordisk Film, Aller og en række danske dagblade, Weekend-TV, en forløber for TV 2. Med erfaringer fra Weekend-TV etablerede Egmont med en række partnere TV 2 Gruppen Norge. Siden 2012 har Egmont ejet hele den norske TV 2, landets største kommercielle tv-kanal.

Egmont fusionerede i 1992 med Nordisk Film og udvidede dermed aktiviteterne til at omfatte produktion, distribution og forevisning af film.

Siden 1990erne har Egmont lanceret en lang række web-communities, e-handelssteder og – i nyere tid – en mængde apps.[3]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]