Egyptens ti plager

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John Martins gravering af plagerne med hagl og ild

Egyptens ti plager (hebr., מכות מצרים, "Makot Mitzrayim"), bibelske plager eller bare de ti plager er Guds straf over Egypten, som omtales i 2 Mos 7,11, som et forsøg på at overtale Farao[1] til at frigive de israelitiske slaver. Men efter at Farao havde givet israelitterne lov til at gå, skiftede han igen mening. Han sendte hele sin hær afsted efter dem, indtil de nåede Rødehavet. Gud lod israelitterne slippe over, ved at løfte bølgerne til side for dem, så det dannede en lille sti. Men da egypterne kom og skulle til at gå over, lod Gud bølgerne plaske hen over dem, så de druknede. Israelitterne kunne nu sikkert drage videre.

De ti plager er i rækkefølge:

 1. Vand til blod
 2. Frøer
 3. Myg
 4. Bremsesværme
 5. Pest
 6. Bylder
 7. Hagl
 8. Græshopper
 9. Mørke
 10. Død

Græshoppeplagen var den ottende af Egyptens ti plager. Ifølge Bibelen var det gud der sendte græshoppesværmen ind over Egypten, fordi han ville straffe egypterne for ikke at lade jøderne bryde fri for deres slaveri. I dag har man andre ideer om hvad der skete. Det viser sig at en vulkan, 1645 f.Kr., var gået i udbrud og kunne have medført de ti plager. Forskere mener at eksplosionsvulkanen Thera, som ligger på den græske ø Santorini, havde et så voldsomt udbrud, og at det strakte så langt om sig, at man fandt askelag på Grønland. Da vulkanen gik i udbrud, blev græshopperne “skræmt” på flugt langs kysten, og herfra tog vinden dem med til Egypten hvor den kæmpe sværm bosatte sig.

Skolemanden Jeppe Tang samlede i 1865 de ti plager i følgende vers:

Vand til Blod og Frøers Mængde,
Myg dernæst Egypten trængte.
Utøj, Pest og Bylders Nød,
Hagel, Græshop, Mørke, Død.


Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Muligvis Ramses II, og dermed bliver faraoen under undertrykkelsen Horemheb.

Se også[redigér | redigér wikikode]

BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion