Eidsfjorden (Vesterålen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Eidsfjorden. (Se også artikler, som begynder med Eidsfjorden)
Eidsfjorden
Eidsfjord i Vesterålen
Eidsfjord i Vesterålen
Overblik
Land Norge Norge
Kommuner

, Hadsel, Sortland,

Øksnes
Kommuner (Fylker) Nordland
Område Vesterålen
Type Fjord
Maks. længde 25 km
Oversigtskort
Guvåg ved Eidsfjorden
Billedet er taget fra Oshaugen i Eidsfjord i 2003. I baggrunden lidt til højre, fjeldet Reka.

Eidsfjorden er en fjord i Vesterålen i Nordland fylke i Norge. Fjorden er 25 kilometer lang og den danner et skel mellem den østlige og den vestlige del af Langøya.[1] Fjordens navn kan have betydningen «fjorden med de mange eider». Disse er: eidet mod Sortlandsundet over Holmstaddalen, Vikeidet mod Vikosen i Sortlandssundet, Frøskelandseidet mod Steinlandsfjorden og Lifjorden, eidet mod Romsetfjorden, Skjellfjordeidet mellem fjordarmen Bjørndalsfjorden og Skjellfjorden, og eidet mellem fjordarmen Olderfjorden og Ånnfjorden.

Størstedelen af fjorden er i dag i Sortland kommune. Denne indre del blev overført fra Hadsel til Sortland i 1963. Den ydre østlige del hører stadig til Hadsel kommune. Den ydre vestlige del af fjorden tilhører kommune. Bunden af Bjørndalsfjorden, aller inderst i den vestlige del af Eidsfjorden, ligger i Øksnes kommune.

Inderst i Eidsfjorden ligger Frøskeland, som er knudepunkt for flere veje i området. Riksvei 820 passerer den indre del af fjorden på vej fra Sortland til Bø. Riksvei 821 går fra Frøskeland mod Øksnes. Der går også fylkesvej fra Frøskeland via Holmstad og Slottnes til Sandnes (ved Hadselbrua). I vest når vejnettet i Bø fram til Guvåg yderst i Eidsfjorden.[2]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Eidsfjorden var tidligere kendt som en fantastisk sildefjord. I sidste halvdel af 1800-tallet var sildefiskeriet så godt og aktiviteten i fjorden så stor at stedet Sildpollen havde den næsttravleste telegrafstation i landet. Dette var baggrunden for at Den Indre Sjømannsmisjon blev stiftet.

Der findes to kirker i Eidsfjorden. På Holmstad i Sortland ligger Indre Eidsfjord kirke. På Grønning i Hadsel, længere ude i fjorden, ligger Grønning kirke (også kaldt Ytre Eidsfjord kirke).

Et kendt landemærke på vestsiden af Eidsfjorden er fjeldet Reka på 605 moh.

Størstedelen af Eidsfjordens vestside er i dag fraflyttet, men flere gamle huse bliver stadig vedligeholdt og brugt som fritidshuse. Dette er den eneste del af Sortland kommune som ikke har vejforbindelse.

Kendte personer fra Eidsfjorden[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Eidsfjorden Arkiveret 10. januar 2016 hos Wayback Machine på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Store norske leksikon. "Eidsfjorden – fjord i Sortland" (norsk). Arkiveret fra originalen 16. februar 2017. Hentet 2012-07-30.
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den norsksprogede (bokmål) Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi