Lili Elbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Einar Wegener)
Gå til: navigation, søg
Lili Elbe
Lili Elbe 1926.jpg
Lili Elbe i 1926.
Fødselsnavn Einar Mogens Andreas Wegener[1]
Født 28. december 1882(1882-12-28)
Vejle, Danmark
Død 13. september 1931 (48 år)
Dresden, Tyskland
Andre navne Lili Ilse Elvenes (siden 1930)[1]
Nationalitet Danmark Dansker
Kendt for sine malerier og at være den første person i verden, til at få foretaget kønsskifteoperation
Beskæftigelse Landskabsmaler
Alma mater Vejle Tekniske skole
Det Kongelige Danske Kunstakademi
Ægtefælle Gerda Wegener (1904-30)
Forældre Mogens Wilhelm Wegener og Ane Marie Thomsen
Lili Elbe, ca. 1920
Lili Elbe, 1930

Lili Elbe (født Einar Mogens Andreas Wegener 28. december 1882 i Vejle13. september 1931 i Dresden) var en dansk landskabsmaler og den første transkvinde i verden, der fik foretaget kønsskifteoperation (i dag kendt som kønskorrigerende operation). Hun fik desuden derefter lov til at ændre navn juridisk til Lili Ilse Elvenes, men er fortsat kendt som Lili Elbe, hvilket også fremgår af hendes gravsten[2].

Liv og karriere[redigér | redigér wikikode]

Elbes forældre var købmand Mogens Wilhelm Wegener (1849-1927) og Ane Marie Thomsen. Elbe blev udlært maler og var elev på Vejle Tekniske skole. I 1902 flyttede hun til København, hvor hun frem til 1904 studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun giftede sig d. 8. juni 1904 i København med præstedatteren og malerinden Gerda Marie Frederikke Wegener, født Gottlieb, som ved adskillige tilfælde anvendte sin partner som model, hvorunder hun var klædt som kvinde og kaldte sig Lili Elbe.

Efter Einars forvandling til Lili Elbe rejste parret gennem Italien og Frankrig og slog sig ned i Paris i 1912, hvor Lili Elbe kunne leve åbent som en kvinde, mens Gerda kunne leve som aktiv lesbisk. I Paris lejede de et par små rum på et hotel i nærheden av École des Beaux-Arts, samme rum hvor Oscar Wilde boede sine sidste dage 13 år tidligere. I Paris arbejdede parret tæt sammen i kunstnermiljøet. Lili Elbe fik efterhånden en bevidsthed om, at hun var mere kvinde end mand.

I 1930 fik hun som den første foretaget kønsskifte i form af en række operationer i Berlin og Dresden. I samme forbindelse skiftede hun d. 9. december 1930 navn til Lili Ilse Elvenes men forblev kendt under navnet Lili Elbe, og ægteskabet med Gerda Wegener blev erklæret ugyldigt i oktober 1930 af den danske konge Christian 10. Det lykkedes hende at få sit kønsskifte officielt anerkendt og fik nyt pas med sit nye navn. Kønsskifteoperationen blev gennemført ad to gange.

Den første operation på Instituttet for Sexologi i Berlin, hvor de mandlige kønsorganer blev fjernet, blev foretaget af Felix Abraham efter indstilling af Magnus Hirschfeld. Den anden operation blev gennemført på kvindeklinikken i Dresden af dr. Kurt Warnekros, der forsøgte at indoperere æggestokke i den tro, at det herefter ville være muligt for Lili Elbe at blive gravid.

Der blev dog efterfølgende fire operationer; antagelig gennemført på grund af de opståede komplikationer i forbindelse med, at de indopererede ovarier blev frastødt. Hvad, der egentlig foregik under dr. Warnekros' kirurgi, vides ikke med sikkerhed, da klinikkens journaler gik tabt under luftbombardementet af Dresden i 2. verdenskrig. Lili døde 13. september 1931 på kvindeklinikken i Dresden med størst sandsynlighed på grund af en infektion oven på de voldsomme kirurgiske indgreb. Hun er begravet i Dresden.

Det næste menneske, der blev kønsskifteopereret var George William/Christine Jorgensen, der i 1952 blev opereret i København, over tyve år efter Lili Elbes død.

Nina Damsgaard har i Weilbachs Kunstnerleksikon beskrevet Elbes kunst således: Som ganske ung malede W. motiver med vandløbene i fødebyen Vejle. Derefter malede han især landskaber, ofte alleer, og senere miljøer i den franske provins. En vis stilisering og dekorativ virkning præger disse malerier, der ofte tillige har en særegen lysvirkning. Relativt tidligt engagerede han sig imidlertid i hustruens karriere, hvilket betød en nedtoning af hans egen virksomhed. Ofte malede W. baggrunde og staffage på hendes malerier, ligesom han stillede op som model til hendes kvindeskikkelser.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

I 1931 udkom selvbiografien Fra mand til kvinde: Lili Elbes bekendelser redigeret af Ernst Harthern. I 1988 blev bogen genudsendt i fotografisk udgave. ISBN 87-89224-00-0

Niels Hoyer skrev i 1933 Lili Elbes historie i bogen Man Into Woman baseret på Lilis dagbog og efterladt korrespondance.

I 2000 udkom David Ebershoff biografiske roman om Lili Elbe The Danish Girl (Den danske pige).

The Stripper Project udkom med "Filthy Wonderful" i 2008, inspireret af historien om Lili Elbe.

I februar 2016 får den amerikanske film Den danske pige dansk premiere. Den er instrueret af Tom Hooper og med manuskript af Lucinda Coxon, baseret på Ebershoffs roman. Filmen har Eddie Redmayne og Alicia Vikander i hovedrollerne, som henholdsvis Lili Elbe og Gerda Wegener.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Der mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg