Eksperimentalfilm

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Eksperimentalfilm er filmens avant-garde, hvor der eksperimenteres med nye ideer og former, det er her de afprøves for første gang.

En af de kendteste er Luis Bunuels Den andalusiske hund, hvor han i samarbejde med maleren Salvador Dali overførte surrealismen til film.

Den europæiske filmbevægelse Cinéma pur arbejdede i 1920'erne som avantgardister inden for filmkunst eksperimenterende med bl.a. visuel komposition og teknisk udtryk.

Dansk eksperimentalfilm[redigér | redigér wikikode]

Tidlig dansk eksperimentalfilm udspringer af tanker om filmens natur i 1940’erne og frem til de tidlige 1960’ere og inkluderer værker af kunstnere som Albert Mertz, Jørgen Roos, Richard Winther, Robert Jacobsen og Wilhelm Freddie. Dansk eksperimentalfilm indeholder elementer fra bl.a. abstrakt film, surrealistisk film, russisk konstruktivisme, sovjetisk montage, tysk ekspressionisme, cinéma pur, absolut film og situationistisk film.

Eksperimentalfilmen fra 1960’erne og 70’ernes dyrkede mere revolutionære tanker om filmkunst. De fleste film er centreret omkring filmkollektivet ABCinema, hvor en gruppe af billedkunstnere, forfattere og filmkunstnere arbejdede sammen i slutningen af 1960’erne, heriblandt Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Jørgen Leth and Ole John.

ABCinema var blandt andet inspireret af den franske nybølge med instruktører som fx Francois Truffaut og Jean-Luc Godard, men også den amerikanske popkunstner Andy Warhols eksperimenterende film. Kvindelige kunstnere som Ursula Reuter Christiansen, Lene Adler Petersen og Jytte Rex stod bag anden vigtig feministisk filmbevægelse i dansk kunst i denne periode.

FilmStub
Denne filmartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.