El Cid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
El Cid

Balboa Park El Cid statue 2.jpg

Personlig information
Pseudonym El Campeador,
El Cid,
El Cid CampeadorRediger på Wikidata
Født 1043Rediger på Wikidata
Vivar del CidRediger på Wikidata
Død 10. juli 1099Rediger på Wikidata
ValenciaRediger på Wikidata
Dødsårsag Faldet i kampRediger på Wikidata
Gravsted El Cids GravRediger på Wikidata
Fædre Diego Flaínez,
Diego LaínezRediger på Wikidata
Ægtefælle Jimena Díaz (1074-1099)Rediger på Wikidata
Børn Cristina Rodríguez,
Diego Rodríguez,
Diego Rodriguez Díaz de Vivar,
Maria del Sol Díaz de Vivar,
María RodríguezRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Ridder, lejesoldat, militærpersonRediger på Wikidata
Signatur
Signature of El Cid.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Rodrigo Diaz de Vivar er den spanske nationalhelt, (el Campeador ("Kæmperen")), der fik tilnavnet El Cid. Ordet kommer af det arabiske Al-Sayyid, der betyder "Herren".

El Cid blev født ca. 1043 i landsbyen Vivar, som ligger 7 km fra Burgos. Han var søn af en kastiliansk herremand. Han tjente først under kong Sancho 2. af Kastilien. Da Sancho blev myrdet, gav El Cid sig i tjeneste hos broderen, kong Alfonso 6., der var fætter til Jimena Diaz, El Cids hustru. I 1081 blev han fordrevet af kongen og rejste til den mauriske fyrste af Zaragoza, som han forsvarede bl.a. mod kristne herskere. I 1094 erobrede han imidlertid fyrstendømmet Valencia fra maurerne, og han forsvarede det til sin død i 1099 mod de indtrængende almoravider.

Ganske hurtigt blev El Cid til en litterær skikkelse. Allerede i 1140 kender man digtet Canto del mio Cid. Det berømmer El Cid som de spanske ridderes ideal. I den forbindelse overser man flot, at El Cid også stod i maurernes tjeneste. Han beskrives som kristenhedens forsvarer og som den, der sejrer over maurerne. Dette epos er ét af den spanske middelalders største værker, og et vigtigt element i myten om den kristne generobring af al-Andalus fra muslimsk kontrol.

I 1636 offentliggjorde Pierre Corneille en tragikomedie med titlen Le Cid, hvad der udløste en litterær fejde. Figuren Cid har også beskæftiget forfattere og komponister helt op til vores tid, jævnfør operaen af Massenet fra 1885 og Anthony Manns film, El Cid, fra 1961 med Charlton Heston og Sophia Loren i hovedrollerne.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: