Elektrochokvåben

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
X26 Taser

Et elektrochokvåben er et håndholdt våben som giver et normalt ikke-dødeligt elektrisk stød som forstyrrer muskelfunktionerne. I daglig tale kaldes elektrochokvåben for strømpistoler. De er lavet sådan at de ikke forstyrrer hjertets funktion. Strømpistoler kaldes også ofte Tasere efter en af de mest kendte producenter TASER International.

Strømpistoler produceres i to hovedtyper, en type som skal berøre offeret og en type som udskyder to pile med vedhæftede ledninger, op til 6 meter lange, der skal ramme og fæstnes i offeret.

Uanset at formålet med strømpistoler er at give offeret et ikke-dødeligt stød, er der dog gentagne gange sket dødsfald efter anvendelsen af strømpistol.

Strømpistoler anvendes af militærpoliti og politi i en række lande.

Det er tillige anvendt af kriminelle under udførelse af røveri, herunder anvendt i dette øjemed i Danmark.

Loven[redigér | redigér wikikode]

Det er i henhold til dansk lovgivning ikke tilladt at eje, erhverve, sælge, eller anvende strømpistoler i Danmark uden politiets tilladelse, jævnfør bek. 997 af 19.10.2009, § 15 stk.1 nr. 6 i henhold til våbenloven, lbk. 704 af 2.6.2009, § 4 stk. 2 nr. 4. Straframmen er op til 2 års fængsel.

Elektrochokvåben er ligeledes ikke tilladt at ejes, erhverves eller sælges i Norge uden tilladelse:

Citat Det er forbudt at erverve, eje eller indehave elektrochokvåben, peberspray og andre selvforsvarsmidler med tilsvarende virkning, springknive, batangaknive, stiletter, slåshandsker, køllerer, Nunchaku, kastestjerner, blåserør til udskydning af piler eller andre genstande, slangebøsseer eller andre tilsvarende særlig farlige genstande uden ærværdige formål og som fremstår som voldsprodukter.[1] Citat
våbenforskriften § 9-1
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]