Elfærgen Ellen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
E/F Ellen
File.E.ferry Ellen.1.JPG
Elfærgen Ellen i sit færgeleje i Søby i juni 2018
Karriere
Land DanmarkRediger på Wikidata
Navn E/F Ellen
Type Bil- og Passagerfærge
IMO 9805374
Historie
Skæbne I brug
Tekniske data
Længde 59,5 meter
Bredde 12,8 meter
Dybgang 2,5 meter
Hastighed 13 knob
Besætning 3-4
Passagerer 147-196
Elfærgen Ellen på Søby Værft
Fra 15-08 2019 er Elfærgen Ellen i drift mellem Søby og Fynshav
Elfærgen Ellen

Elfærgen Ellen er en elektrisk drevet færge, som blev sat i drift den 15-08 2019 mellem SøbyÆrø og FynshavAls. Færgen afløste M/F Skjoldnæs. Skroget til el-færgen kom i oktober 2017 fra et værft i Stettin i Polen til Søby Værft, hvor cirka 60 medarbejdere i 2017 og 2018 var beskæftiget med at installere elmotorer fra det finske firma Visedo og med at aptere færgen. Der står stadig Visedo på motorerne, men i færgens fire år lange projekttid er fabrikatet i mellemtiden blevet dansk. Det skete i i begyndelsen af 2018, da den finske virksomhed blev opkøbt af Danfoss. Færgen drives kun af batterier - uden en ekstra dieseldrevet nødgenerator.

Planen er at Ellen i første omgang skal betjene Søby-Fynshav, mens M/F Skjoldnæs skal besejle Søby-Faaborg-ruten. På længere sigt kan det forventes, at Skjoldnæs udfases og Ellen kommer til at betjene begge Søby-ruter. Færgelejet til Ellen er allerede bygget i Fåborg.

Elfærgeprojektet Green Ferry Vision[redigér | redigér wikikode]

I fire år har det såkaldte E-ferry projekt været i gang. Målet er med støtte fra EU, at bygge og afprøve en 100 procent eldreven og CO2-neutral færge for passagerer, biler og lastbiler. Designet har fokus på mindre til mellemstore færgeruter, f.eks. ø-ruter som Ærøs, samt sejlads på begrænset vanddybde i kystnære farvande. Ærø Kommune (som ejer Ærøfærgerne) var koordinator på ansøgningen og projektet. I foråret 2015 bevilligede EU 113 millioner kroner til projektet, mens Ærø Kommune bidrager med 78 millioner kroner. Skibsingeniør Jens Kristensen, Marstal stod for design og projektering. Færgen er bygget i lette materialer som eksempelvis glasfiber. Det specielle ved færgen er, at den drives på grøn el - en stor del af den produceres på Ærø.

Tekniske data[redigér | redigér wikikode]

Færgen er 59,50 meter lang, 12,80 meter bred og har en dybgang på 2,50 meter. Motoreffekten er på omkring to gange 1000 hk. Den normale fart er 13 knob (24 km/t). Færgens kapacitet er 196 passagerer og fire besætningsmedlemmer (sommer) og 147 passagerer og tre besætningsmedlemmer (vinter). 31 personbiler eller f.eks. fire lastvogne/busser på 18,5 m og otte personbiler.

Placeringen af passagersalonen i niveau med vogndækket er blandt andet valgt for at give en vægtbesparelse og mindre vindareal, hvilket giver bedre manøvreegenskaber. Desuden slipper man også for elevatorer og trapper, hvilket giver en god handicapadgang.

Skrogformen med et fyldigt midterskib og slanke ender giver minimal fremdrivningsmodstand og høj energieffektivitet.[1]

Elfærgen skal kunne sejle 22 sømil mellem hver opladning i Søby. Firmaet Orbicon har som rådgivende ingeniør hjulpet med at projektere ombygningen af færgelejerne, samt planlægning af overgang fra gammel til ny færge i havnene Søby, Fynshav og Faaborg.

Når færgen lægger til i Søby, automatiseres fortøjningen og tilkobling af lade-enheden, så færgen kan nå at lade op, før den skal afsted igen. Den fulde opladning gennemføres hver nat i færgelejet i Søby. Færgens i alt 840 batterier med en samlet vægt på 56 tons, er fordelt ligeligt i to rum, og har en kapacitet på 4,2 MWh.[2]

Ellens to elmotorer vejer hver ca. 900 kg. En dieselmotor med tilsvarende effekt - ca 1000 hk - ville veje omkring fem gange så meget. Grundprincippet for Ellens teknologi til fremdrift af propellerne er, at det kører i to adskilte systemer. Skulle det ene system falde ud, kan Ellen på grund af sin overlegne batteri-kapacitet sejle videre på det andet.

Ellens batterisystem er særligt udviklet til Ellen og er verdens største typegodkendte batteripakke til maritimt brug. Hun er den længst sejlende rent eldrevne færge. Hun har kapacitet til at sejle syv gange længere, end det hidtil har været muligt for fuldt batteridrevne bilfærger.

Ladningsstationen står på broklappen i Søby, så den følger med færgen ved skiftende vandstand. En lang arm skydes ud fra ladningsstationen og kobler sig automatisk til færgens el-kontakt. På færgen kommer strømmen forbi et rum med 20 konvertere og 20 støjfiltre, hvor den fintrimmes til ladning af batterierne. Der er to separate batterirum med hver 420 hightech Litium-ion-batterier.

Status[redigér | redigér wikikode]

Den planlagte premieredag var sat til onsdag den 1. maj 2019, men grundet ikke-tekniske udfordringer i forbindelse med sammenkørsel og samtidigt syn af forskellige systemer på el-færgen blev idriftsættelsen udsat til anden halvdel af juni måned. Efter en vellykket dåb 1. juni blev premieredagen atter udsat, nu til til 1. august 2019.[3]

Den 21 juni 2019 indgik Ærø Kommune og Søby Værft en ny aftale om betaling af ekstraudgifter værftet har haft i forbindelse med udviklingen og konstruktionen af el-færgen. Aftalen betyder, at Ærø Kommune betaler værftet 8.8 mio. kr. til endelig afregning.

På El-færgen mangler der den 21. juni endnu den endelige godkendelse fra Søfartsstyrelsen, da der under sidste prøvesejlads blev observeret et muligt problem med kommunikationen/styringen af den ene hoved-motor. Der er endnu ikke muligt at sige præcis, hvornår resultatet kan præsenteres for Søfartsstyrelsen så el-færgen kan få sine papirer klar og dermed afleveres til Ærøfærgerne, som så kan påbegynde træningssejladsen og efterfølgende få tilladelsen til at sejle med passagerer.

Søfartsstyrelsen har godkendt Ellen og onsdag den 3. juli 2019 blev Ellen afleveret til Ærøfærgerne. De seks mellemliggende uger frem til 15. august skal bruges til intense øvelsessejladser.

Tirsdag den 23-07 2019 godkendte Søfartsstyrelsen Ellen til at sejle med passagerer.

Torsdag den 15. august 2019 klokken 6.20 sejlede Ellen fra Søby til Fynshav sin første ordinære tur med passagerer og biler.[4]

Ellens topfart er 14 knob eller 26 kilometer i timen. Overfarten fra Søby til Fynshav tager i opstartsfasen med tre ture dagligt 65 minutter, men fra 2. september skal overfartstiden ned på 55 minutter. I øvrigt sættes antallet af ture også op til fem-syv om dagen.[5]


Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

IMO info
Skibets information, samt billeder af Elfærgen Ellen, m.fl. kan eventuelt findes på Commons:
IMO 9805374.


Et skib kan få nye navne, sejle for andre ejere i andre lande, osv.
Derfor er det nyttigt at identificere et skib ved dets IMO-nummer, som altid bliver det samme.

Referencer[redigér | redigér wikikode]