Spring til indhold

Elizabeth Holmes

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Elizabeth Holmes
Personlig information
FødtElizabeth Anne Holmes Rediger på Wikidata
3. februar 1984 (40 år) Rediger på Wikidata
Washington D.C., District of Columbia, USA Rediger på Wikidata
BopælPalo Alto Rediger på Wikidata
FarChristian Holmes IV Rediger på Wikidata
MorNoel Anne Daoust Rediger på Wikidata
FamilieCharles Louis Fleischmann (tiptipoldefar) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedStanford University,
St. John's School Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverTheranos (2003-2018) Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserHoratio Alger Award (2015) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Elizabeth Anne Holmes (født 3. februar 1984 i Washington D.C.), er en amerikansk iværksætter, opfinder og dømt bedrager, som var grundlægger og administrerende direktør for Theranos. I 2015 var hun ifølge magasinet Time en af ​​de 100 mest indflydelsesrige personer i erhvervslivet. Hendes formue blev derefter anslået af Forbes til ni milliarder dollars. Et år senere blev hendes formue anslået til nul dollars efter beskyldninger om svindel.

Den 3. januar 2022 blev Holmes dømt for bedrageri på fire forhold. Den maksimale straf for denne lovovertrædelse er 20 års fængsel.[1] I november 2022 blev hun idømt 11 års fængsel.

Holmes er datter af statsembedsmanden Christian Holmes IV og kongreskomitéens medarbejder Noel Dauost. I en alder af ni flyttede hun med sin familie til Houston, Texas, på grund af flytningen af ​​hendes forældres job. Hun studerede Mandarin som barn og tog tre års sommersprogkurser på Stanford University før sin studentereksamen.

Mens hun var på gymnasium, blev hun interesseret i programmering, og der startede hendes første firma, der solgte C++-Compilerer til kinesiske universiteter. I 2001 søgte Holmes til Stanford University som forsker på et forskningsprojektbevilling. Hun studerede der kemiteknik og brugte stipendiet til at arbejde i et laboratorium med kandidatstuderende og Channing Robertson, dekan for ingeniøruddannelsen.

Efter sit første år arbejdede Holmes i et laboratorium på Genome Institute of Singapore for at teste for alvorlig akut luftvejssygdom (SARS) ved at indsamle blodprøver. Hun modtog sit første patent på et elektronisk depotplaster[2] i 2003. Året efter hun forlod Stanford School of Engineering og brugte hans stipendiepenge som startfinansiering for en sundhedsteknologivirksomhed.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Killgren, Sandra (4. januar 2022), "Techgrundaren Elizabeth Holmes döms för bedrägeri", SVT Nyheter, hentet 6. januar 2022
  2. ^ "How Elizabeth Holmes' Billion-Dollar Drug Company, Theranos, Won by Playing the Long Game", Inc.com, 2015-09-16, hentet 2018-11-18