Elizabeth af York

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Elizabeth af York

Elizabeth of York from Kings and Queens of England.jpg

Personlig information
Født 11. februar 1466Rediger på Wikidata
Palace of WestminsterRediger på Wikidata
Død 11. februar 1503 (37 år)Rediger på Wikidata
Tower of LondonRediger på Wikidata
Dødsårsag FødselsvanskelighederRediger på Wikidata
Gravsted Westminster AbbeyRediger på Wikidata
Religion Romerskkatolsk[1]Rediger på Wikidata
Far Edvard 4. af EnglandRediger på Wikidata
Mor Elizabeth WoodvilleRediger på Wikidata
Søskende George Plantagenet,
Margaret av York,
Edvard 5. af England,
Richard av Shrewsbury, 1. hertug av York,
Thomas Grey, 1. marki av Dorset,
Catherine av York,
Arthur Plantagenet, 1. vicomte Lisle,
Cecilia av York,
Maria av York,
Richard Grey,
Anne av York,
Bridget av YorkRediger på Wikidata
Ægtefælle Henrik 7. af EnglandRediger på Wikidata
Børn Elizabeth Tudor,
Edward Tudor,
Henrik 8. af England,
Katherine Tudor,
Margaret Tudor,
Mary Rose Tudor,
Arthur Tudor,
Edmund TudorRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse DronningRediger på Wikidata
Signatur
Signature Elizabeth of York.jpg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Elizabeth af York (født 11. februar 1466, død 11. februar 1503) var dronning af England, gift med Henrik 7. fra 1486 indtil 1503, og mor til kong Henrik 8. af England.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Hun blev født i Westminster som ældste barn af kong Edvard 4. af England og hans dronning Elizabeth Woodville. Som femårig var hun kortvarigt forlovet med George Neville, søn af John Neville, jarl af Northumberland, en tilhænger af Edvard 4., men Northumberland skiftede side, og forlovelsen blev ophævet. I 1475 blev hun tilbudt som brud til den franske kronprins Charles, men denne plan blev skrottet af Charles far, Louis d. 11.

Efter faderens død i 1483 blev Elizabeth's yngre bror udnævnt til kong Edvard 5. af England. Hendes onkel, Richard, hertug af Gloucester, blev udnævnt til regent og værge for nevøerne, og tog kort efter kronen ved et kup, lod (formodentligt) nevøerne myrde og dernæst sig selv krone som Richard 3. af England. Elizabeth's mor, Elizabeth Woodville, lavede en alliance med Lady Margaret Beaufort, mor til Henrik Tudor, der var tip-tip oldebarn af Edvard 3. af England og arving til huset Lancaster, og som gennem ægteskab med Elizabeth ville kunne styrke sit krav til kronen.

Den 22. august 1485 kæmpede Elizabeths forlovede mod hendes onkel i Slaget ved Bosworth. Richard 3. havde den største hær men blev forrådt og døde i kamp, hvorefter Henrik Tudor erobrede kronen som Henrik 7. af England.

Elizabeth og Henrik blev gift den 18. januar 1486. Deres første søn, Arthur Tudor, blev født den 20. september 1486, og Elizabeth blev kronet dronning den 25. november 1487. Havde Henriks krav på tronen ikke været baseret på erobring, ville Elizabeth have været den retmæssige arving til tronen som Edvard 4. af Englands arving, idet det blev antaget, at hendes brødre var døde.

Ægteskabet blev en succes, og begge parter ser ud til at have holdt af hinanden. Som dronning havde Elizabeth ikke megen politisk indflydelse, især på grund af sin stærke svigermor, Lady Margaret Beaufort, men hun beskrives som blid, venlig og generøs, glad for musik, dans og terningespil, og hun holdt mynder.

Den 14. november 1501, giftede Elizabeth's ældste søn, Arthur, sig med den spanske Infanta, Katharina af Aragonien, datter af Ferdinand 2. af Aragonien og Isabella 1. af Kastilien. Fem måneder senere var Arthur død, og nyheden fik Henrik 7. til at bryde sammen af sorg; for at trøstede ham blev Elizabeth gravid igen, og hun fødte en pige, Katherine, som døde samme dag (2. februar 1503). Kort efter bukkede Elizabeth under for en barselsinfektion, og hun døde den 11. februar, på sin 37 års fødselsdag.

Hun blev begravet i Westminster Abbey, og da Henrik døde i 1509 som enkemand, blev han begravet ved hendes side.

Hendes anden søn blev konge af England efter sin far under navnet Henrik 8. af England, og hendes døtre Margaret og Mary blev gift med henholdsvis James 4. af Skotland og Louis 12. af Frankrig. Margaret blev siden mor til James 5. af Skotland og bedstemor til Marie Stuart, Dronning af Skotland, og dermed oldemor til James 6. af Skotland og 1. af England, fra hvem alle efterfølgende britiske monarker nedstammer.

Elizabeth af York er den eneste, engelske dronning, som har været hustru, datter, søster, niece, mor og bedstemor til engelske konger.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Importeret fra russisk Wikipedia.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.