Elektricitetsnetspænding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Elnetspænding)
Spring til navigation Spring til søgning
En lampe, der lyser ved hjælp af elektricitetsnetspænding

Spændingen i almindelige stikkontakter i hjemmet og industrien kaldes elektricitetsnetspænding (kortere elnetspænding, netspænding eller lysnetspænding) og formidles via elektricitetsforsyningsnettet.

Lysnetspænding i Europa[redigér | redigér wikikode]

Lysnetspændingen eller netspændingen i det meste af Europa er 230 V mellem fase og nul. Mellem to faser er spændingen 400 V. Tidligere havde man 240/415 V i Storbritannien og 220/380 V andre steder. Den nominelle spænding bliver af produktions- og distributionshensyn sjældent holdt helt nøjagtig, og derfor er der bestemt en toleranceafvigelse. Grænserne for tolerance var symmetriske, og i praksis var afvigelser på 10 til 15 procent almindelige.

230 V var inden for begge områders tolerancegrænser – og dermed skulle man blot ændre den nominelle spænding 10 V ned i Storbritannien og 10 V op i det øvrige Europa – og så lave asymmetriske tolerancegrænser. Som en sidegevinst blev 380 og 415 V nominelt til 400 V. Ændringen skete i EU regi med den harmoniserede standard HD 472 S1, Nominelle spændinger til offentligt lavspændings-elforsyningssystem. Denne blev vedtaget i 1985 og implementeret i europa over 20 år. I danmark blev den implementeret i 1993. Fra 2008 blev tolerancen på den leverede spænding ændret til 230 V ±10 %. Dvs, at fasespændingen i forsy­nings­punktet nu kan ligge inden for intervallet 207 V til 253 V.[1]

Undtagelser[redigér | redigér wikikode]

De fleste steder i Norge er spændingen 230 V mellem to faser.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.