Elon Musk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Elon Musk
Elon Musk 2015.jpg
Elon Musk i 2015 ved Tesla Motors årlige aktionærmøde
Personlig information
Født Elon Reeve Musk
28. juni 1971 (47 år)
Pretoria, Transvaal, Sydafrika
Nationalitet Sydafrikansk, Canadisk, Amerikansk
Bopæl Bel Air, Los Angeles, California, USA[1]
Forældre Maye Musk (mor)
Errol Musk (far)
Ægtefæller
 • Justine Musk (g. 2000–08)
 • Talulah Riley (g. 2010–12)
 • Talulah Riley (g. 2013)[2]
Børn 6 sønner (1 afdød)[3]
Familie Tosca Musk (søster)
Kimbal Musk (bror)
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Queen's University
University of Pennsylvania[4][5]
Beskæftigelse Iværksætter, ingeniør, opfinder, investor
Kendt for SpaceX, PayPal, Tesla Motors, Hyperloop, SolarCity, OpenAI, Boring Company, Neuralink
Signatur
Elon Musk Signature.png

Elon Reeve Musk (/ˈlɒn ˈmʌsk/; født den 28. juni 1971) er en sydafrikanskfødt canadisk-amerikansk forretningsmagnat,[6][7] ingeniør,[8] opfinder[9] og investor.[10][11][12] Han er administrerende direktør og teknisk direktør i SpaceX, administrerende direktør og produktarkitekt i Tesla Motors, formand for bestyrelsen i solenergifirmaet SolarCity, adminstrerende direktør af infrastruktur- og tunnelboringsfirmaet Boring Company og adminstrerende direktør af firmaet Neuralink.Han er grundlægger af SpaceX og medstifter af Zip2, PayPal, Tesla Motors, Boring Company og Neuralink.[13][14][15] Han er også fortaler for højhastighedstransportsystemet kendt som Hyperloop og har foreslået et VTOL supersonisk jetfly med elektriske motorer.[16][17]

Tidligt liv[redigér | redigér wikikode]

Stop hand nuvola.svgMaskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Denne sides indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

Tidlig barndom[redigér | redigér wikikode]

Musk blev født den 28. juni 1971 i Pretoria, Gauteng, Sydafrika,[18] som søn af Maye (født Haldeman), en model og diætist fra Regina, Saskatchewan, Canada,[19] og Errol Musk, en sydafrikansk elektroingeniør og pilot. Han har en yngre bror som hedder Kimbal (født i 1972) og en yngre søster som hedder Tosca (født i 1974).[19][20][21][22] Hans farmor var britisk, og er af Pennsylvania Dutch herkomst.[23][24] Efter hans forældre blev skilt i 1980, boede Musk oftest med sin far i Pretorias forstæder.[23]

Gennem barndommen var han en ihærdig læser. Da han var 10 år blev han interesseret i computere og arbejdede på en Commodore VIC-20.[25] Han lærte sig selv computerprogrammering, og da han var 12 år gammel solgte han kildeteksten til et BASIC-baseret videospil, Blastar, til bladet PC and Office Technology for omkring 500 amerikanske dollar.[26][27] En browserbaseret version af spillet er tilgængelig online.[26]

Musk blev mobbet meget gennem sin barndom, og han blev en gang indlagt efter en gruppe drenge havde smidt ham ned ad en trappe og derefter banket ham indtil han besvimede.[28]

Musk gik på den engelsktalende privatskole Waterkloof House Preparatory School og dimitterede senere fra Pretoria Boys High School. Musk flyttede til Canada i juni 1989, lige før sin 18 års fødselsdag, efter at han fik sit canadiske borgerskab gennem sin canadiskfødte mor.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

I en alder af 19 år blev Musk optaget på Queen's University i Kingston, Ontario. Han skiftede i 1992, efter at have brugt to år ved Queen's University, til University of Pennsylvania, hvor han, i en alder af 24 år, modtog en bachelor i fysik ved Penn's College of Arts and Sciences og en bachelor i økonomi ved Wharton School of the University of Pennsylvania. Imens han var ved University of Pennsylvania købte Musk og en anden studerende, Adeo Ressi, en 10-værelses studenterforening og brugte det som en uofficiel natklub. I 1995, i en alder af 24, flyttede Musk til Californien for at påbegynde sin ph.d. i anvendt fysik ved Stanford University, men forlod programmet efter to dage for at forfølge sin iværksættertrang i områder som internet, vedvarende energi og det ydre rum. I 2002 blev han amerikansk statsborger.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Zip2[redigér | redigér wikikode]

I 1995 startede Musk og hans bror, Kimbal, Zip2, et webbaseret softwarefirma, med hjælp af 28,000 USD fra deres far, Errol Musk. Firmaet udviklede og markedsførte en "byguide" til forlagsindustrien. Musk opnåede kontrakter med The New York Times og Chicago Tribune og overtalte bestyrelsen i Zip2 til at opgive planerne om en fusion med et firma kaldet CitySearch. Musk ønskede at blive administrerende direktør for Zip2, men bestyrelsen ville ikke tillade det. Compaq erhvervede Zip2 for 307 millioner amerikanske dollars i kontanter og 34 millioner dollars i aktieoptioner i februar 1999.[29] Musk modtog 7 %, svarende til 22 millioner dollars, fra salget.

X.com og PayPal[redigér | redigér wikikode]

I marts 1999 var Musk medstifter af X.com, et online finansielt service- og e-mailbetalingsselskab, med 10 millioner USD fra salget af Zip2. Et år senere fusionerede selskabet med Confinity,[30] som havde en pengeoverførselsservice kaldet PayPal. Det fusionerede firma fokuserede på PayPal-servicen og blev omdøbt til PayPal i 2001. PayPals tidlige vækst var hovedsageligt drevet af en stor marketingkampagne, hvor nye kunder blev hvervet, når de modtog penge gennem servicen.[31] Musk blev senere afsat fra sin rolle som administrerende direktør, på grund af uenigheder om den fremtidige arkitektur af PayPal, som skulle bygges på Microsoft Windows.[32] I oktober 2002 blev PayPal købt af eBay for 1,5 milliarder USD i aktier, af hvilke Musk fik 165 millioner USD.[33] Før salget ejede Musk, som firmaets største aktionær, 11,7% af PayPals aktier.

SpaceX[redigér | redigér wikikode]

I 2001 udviklede Musk rumprojektet "Mars Oasis", med det formål at sende et lille eksperimentelt drivhus til Mars. Drivhuset var forberedt, så planter ville påbegynde spiringen efter landingen. De grønne vækster, som nu ville vokse og dø på en fremmed planet, skulle vække offentlighedens slumrende interesse for bemandet rumforskning. I oktober 2001, rejste Musk til Moskva med Jim Cantrell, og Adeo Ressi (hans bedste ven fra college), for at købe et istandsat ICBMs (Dnepr-1) der kunne sende drivhuset i rummet. Gruppen mødtes med firmaer såsom NPO Lavochkin og Kosmotras, men Musk blev, ifølge Cantrell, set som en nybegynder, og blev derfor spyttet på af en af de russiske ledende designere, og gruppen vendte tilbage til USA med tomme hænder. I februar 2002, vendte gruppen tilbage til Rusland for at finde tre ICBMs, og bragte Mike Griffin med sig, som havde arbejdet for CIA's venturekapital arm, In-Q-Tel; NASA's Jet Propulsion Laboratory; og var i gang med at forlade Orbital Sciences, en producent af satellitter og rumfartøjer. Gruppen mødtes igen med Kosmotras, og blev tilbudt en raket for US$8 millioner. Det syntes Musk dog var for dyrt, hvilket fik ham til at styrte ud af mødet. På flyturen hjem fra Moskva, indså Musk at han kunne starte et firma der kunne bygge de prisbillige raketter som han ønskede og havde brug for.

Musk og præsident Barack Obama ved Falcon 9 launch site i 2010

Med $100 millioner af hans tidlige formue,[34] startede Musk Space Exploration Technologies, eller SpaceX, i juni 2002.[35] Musk er administrerende direktør og chief technology officer (CTO) for det Hawthorne, California-baserede firma. SpaceX udvikler og konstruerer løftefartøjer til brug i rummet med et fokus på at fremføre raketteknologiens niveau. Firmaets første to løftefartøjer er Falcon 1 og Falcon 9 raketterne (en hilsen til Star Wars' Millennium Falcon), og dets første rumfartøj er Dragon (en hilsen til Puff den magiske drage). I syv år har SpaceX designet familien af Falcon løftefartøjerne og Dragon MP rumfartøjer. I september 2009, blev SpaceX's Falcon 1 raket den første privatfinansierede væske-drevne fartøj til at få en satellit ind i Jordens kredsløb.[36]

Hans mål er at reducere prisen på bemandet rumrejse med en faktor på 10.[37] I et interview i 2011, sagde han at han håber på at sende mennesker til Mars' overflade om ti til tyve år. I Ashlee Vance's biografi om Musk, afslører Musk at han ønsker at have en koloni på Mars i 2040, med en befolkning på 80.000.

Tesla Motors[redigér | redigér wikikode]

Tesla Motors var indarbejdet i juli 2003 af Martin Eberhard og Marc Tarpenning, som finansierede firmaet indtil Series A round. Begge mænd spillede aktivt roller i firmaets tidlige udvikling forudgående til Elon Musk's engagement. [38]

Efter finanskrisen i 2008,[39] Musk overtog ledelsen af virksomheden som administrerende direktør og produktudviklingsarkitekt, positionerne som han stadigvæk har i dag. Tesla Motors byggede først en elektrisk sportsbil, Tesla Roadster, som solgtes i 2,500 eksemplarer i 31 lande. Tesla begyndte levering af deres firedørs sedan Model S den 22. juni 2012. De afslørede deres tredje produkt, Model X, henvendende mod SUV/minivan markedet, den 9. februar 2012, Model X lancering blev dog forsinket til september 2015.[40][41][42] Til forskel til deres egne biler, sælger Tesla også elektriske drivlinesystemer til Daimler til deres Smart EV, Mercedes B-Class Electric Drive og Mercedes A Class og til Toyota til RAV4 EV. Musk var i stand til at få begge firmaer som langtids investorer i Tesla.

SolarCity[redigér | redigér wikikode]

Musk fastsatte det oprindelige koncept, og finansiellekapitaler for SolarCity, som derefter blev medstiftet i 2006 af hans fætre Lyndon og Peter Rive. Musk er stadigvæk den største aktionærer. SolarCity er nu den næststørste udbyder af solcelleanlæg i USA.

Den underliggende motivation for at starte både SolarCity og Tesla er at kæmpe mod globalopvarming.[43] I 2012 annoncerede Musk at SolarCity og Tesla Motors samarbejder med at bruge de elektriske bilers batterier for at udjævne virkningen af solenergi på elnettet, med et program der gik live i 2013.

OpenAI[redigér | redigér wikikode]

I december 2015, annoncerede Elon Musk oprettelsen af OpenAI, en almennyttig organisation (nonprofit) kunstig intelligens forskningsselskab. OpenAI sigter efter at udvikle kunstig intelligens på en måde, som er sikker og gavnlig overfor menneskeheden. Ved at gøre kunstig intelligens tilgængeligt for alle, ønsker OpenAI at sikre at virksomheder og regeringer ikke får for meget magt ved, at de anvender avanceret kunstig intelligens.[44]

Boring Company[redigér | redigér wikikode]

Boring Company blev annonceret af Elon Musk den 17. december 2016 på hans Twitter profil, fordi han "var ved at blive vanvittig af trafikken i Los Angeles."[45] Firmaets formål er at lette trafikken i storbyer, specifikt Los Angeles, ved at grave tunneller i undergrunden. Den første tunnel åbnes for offentligheden i Los Angeles senere i 2018. Derudover er en anden tunnel påbegyndt i Baltimore. Firmaet har også lavet flere PR-stunts, for at skabe opmærksomhed og finansiering. Bl.a. har firmaet solgt flammekastere, brandslukkere, hatte og i fremtiden muligvis også mursten af jord fra den udgravede tunnel.

Politiske positioner[redigér | redigér wikikode]

Musk snakker med Irish Taoiseach (statsminister) Enda Kenny

Politisk set beskriver Musk sig selv som "half Democrat, half Republican". Ifølge ham selv er han "et sted i midten, socialt venstreorienteret og økonomisk konservativ" ("somewhere in the middle, socially liberal and fiscally conservative.")[46]

Nationalisme[redigér | redigér wikikode]

Musk beskriver sig selv som amerikansk exceptionalist og nationalist og beskriver sig selv som "kvalmende pro-amerikansk". Ifølge Musk, er USA "[indiskutabelt] det største land, der nogensinde har eksisteret på jorden", og beskriver det som "den største kraft for det gode i ethvert land, der nogensinde har været." Musk mener ligefrem, at der "ikke ville være demokrati i verden, hvis ikke det var for De Forenede Stater", og mener at der var "tre særskilte gange i det 20. århundrede, hvor demokratiet ville være faldet, Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig og Den Kolde Krig, hvis ikke det var for USA".[kilde mangler]

Lobbyisme og korruption[redigér | redigér wikikode]

I et interview med Washington Post udmeldte Musk, at han var en "væsentlig (men ikke topklasse) donor til Demokraterne, men at han også giver meget til Republikanerne". Musk fortsatte: "for at ens stemme kan vil blive hørt i Washington, bliver du nødt til at give nogle små bidrag."[47]

Meninger[redigér | redigér wikikode]

Skæbne og religion[redigér | redigér wikikode]

Da han blev spurgt om han tror på at "der er en form for skæbne involveret" i menneskehedens overgang til en multi-planetarisk art, ud over "bare fysik", svarede Musk:

Well, I do. Do I think that there's some sort of master intelligence architecting all of this stuff? I think probably not because then you have to say: "Where does the master intelligence come from?" So it sort of begs the question. So I think really you can explain this with the fundamental laws of physics. You know its complex phenomenon from simple elements.[48]

Musk har sagt at han ikke beder eller tilbeder nogen. Han har dog også tidligere fortalt at han bad lige før en vigtig Falcon 1-opsendelse og bad "any entities", som lyttede, om at velsigne opsendelsen. Da han blev spurgt om han troede på at religion og videnskab kunne sameksistere, svarede Musk "sandsynligvis ikke".[kilde mangler]

Personligt liv[redigér | redigér wikikode]

Musk ejede en McLaren F1 Superbil, som han kørte galt i mens den ikke var forsikret.[49] Han har tidligere ejet et Tjekkisk fremstillet jettrænefly Aero L-39.[50] 1994-modellen af Dassault Falcon 900 er registreret til Musk (N900SX[forklar yderligere]), og flyet blev brugt i 2005-filmen Thank You for Smoking, hvor Musk havde en gæsteoptræden som pilot i sit fly, hvor han åbnede døren for Robert Duvall og eskorterede Aaron Eckhart ombord. Musk ejer Wet Nellie, Lotus Esprit'en fra James Bond-filmen The Spy Who Loved Me. Han planlægger at lave den om til en funktionel bil-ubåd som i filmen.[kilde mangler]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "Inside Elon Musk's $17M Bel Air Mansion". Bloomberg News. Hentet 21. august 2013. 
 2. ^ Elon Musk withdraws Talulah Riley divorce papers after being spotted at Allen & Company conference | Daily Mail Online
 3. ^ Musk, Justine (10. september 2010). "'I Was a Starter Wife': Inside America's Messiest Divorce". Marie Claire. Hentet 28. november 2012. 
 4. ^ Hull, Dana (11. april 2014). Timeline: Elon Musk's accomplishments. Hentet 11. juni 2015. 
 5. ^ Zanerhaft, Jaron (2013). Elon Musk: Patriarchs and Prodigies. C-Suite Quarterly. Hentet 11. juni 2015. http://www.csq.com/2013/01/elon-musk-patriarchs-and-prodigies/
 6. ^ Curtis, Sophie (November 10, 2014).
 7. ^ Vance, Ashlee (September 13, 2012).
 8. ^ "Early Career Engineers, Conferences and Careers". asme.org.
 9. ^ Bellis, Mary.
 10. ^ "The Top 10 Venture Capitalists on 2014's Midas List".
 11. ^ Albergotti, Reed (March 21, 2014).
 12. ^ Love, Dylan (March 21, 2014).
 13. ^ "A Brief history of Tesla".
 14. ^ Hardy, Quentin; Bilton, Nick (March 16, 2014).
 15. ^ "Trust Your Own Focus Group of One".
 16. ^ Jonathan Charlton.
 17. ^ Elon Musk on dodging a nervous breakdown (2013).
 18. ^ "Elon Musk (South African entrepreneur)".
 19. ^ a b His Biography author Ashlee Vance interviewed on the TV show Triangulation on the TWiT.tv network, discussion of his family starts around the 15th minute
 20. ^ Friend, Tad (2009).
 21. ^ Masia, Seth (May 2011).
 22. ^ Elliott, Hannah (March 3, 2012).
 23. ^ a b Hall, Dana (April 11, 2014).
 24. ^ Hannah Elliott.
 25. ^ Pierre Haski (May 28, 2015).
 26. ^ a b "Play the PC game Elon Musk wrote as a pre-teen". 
 27. ^ Belfiore, Michael (2007).
 28. ^ Vance, Ashlee (2015). Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future. ISBN 978-0062301239.
 29. ^ Musk, Elon (October 8, 2003).
 30. ^ "The PayPal Mafia".
 31. ^ "SEC 10-K" (PDF). eBay.
 32. ^ "SEC 10-K".
 33. ^ McKnight, John Carter (September 25, 2001).
 34. ^ SpaceX 
 35. ^ Harwood, William (May 31, 2012).
 36. ^ "Is SpaceX Changing the Rocket Equation?". airspacemag.com.
 37. ^ Burns, Matt (October 8, 2014).
 38. ^ Graham Ruddick.
 39. ^ "Tesla Model X: Not a model launch".
 40. ^ "Model X".
 41. ^ Joann Muller (June 1, 2013).
 42. ^ Musk, Elon (August 2, 2006).
 43. ^ Aaron Smith (June 17, 2014).
 44. ^ "Obama and Congress at odds over Elon Musk". fightforvotes.com.
 45. ^ Musk, Elon, tweet, twitter.com, 17/12-2016. Besøgt d. 19/5-2018.
 46. ^ Timothy P. Carney, "Carney: Green stimulus profiteer comes under IRS scrutiny", WashingtonExaminer.com, October 14, 2012.
 47. ^ Kilde mangler.
 48. ^ Gibbs, Samuel (October 27, 2014).
 49. ^ "Elon Musk Donates Solar Power Project to Soma City in Fukushima Prefecture, Japan".
 50. ^ "What it's like to own a Tesla Model S – Part 2 – The Oatmeal". theoatmeal.com. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]