Emil Bærentzen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Emil Bærentzen
Emilius Ditlev Bærentzen 01.jpg
Fødselsnavn Emilius Ditlev BærentzenRediger på Wikidata
Fødsels­dato 30. oktober 1799
Fødested København
Dødsdag 14. februar 1868
Dødssted KøbenhavnRediger på Wikidata
Statsborger i dansk
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Uddannelse juridisk eksamen, portrætmaler
Periode Den dansk guldalder
Beskæftigel­se kunstmaler, litografRediger på Wikidata
Udstilling Charlottenborg Forår 1826-30, 1832-40, 1842-45, 1849, 1851;
Info med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.

Emilius Ditlev Bærentzen (eller Emil Bærentzen) (30. oktober 1799 i København14. februar 1868) var en dansk portrætmaler og litograf, grundlægger af Em. Bærentzen & Co.

Bærentzens far, Christian Bærentzen var fyrbøder i Kancelliet. 1813 kom Emilius Ditlev i apotekerlære i Nykøbing Sjælland, men et par år efter til ChristianstedSt. Croix, hvor han fik plads i et af regeringskontorerne. Efter fem års ophold i Vestindien kom han tilbage til København og tog dansk-juridisk eksamen. Nu kastede han sig imidlertid over kunsten, som han tidligere havde dyrket i sin fritid. 1821 begyndte han at gå på Kunstakademiet, vandt 1826 dets lille sølvmedalje og året efter den store. Samtidig begyndte han at male portrætter og blev en meget søgt og meget frugtbar portrætmaler. 1835 blev han agreeret ved Kunstakademiet, men opnåede ikke at blive medlem.

1837 henvendte han sig med et på sten tegnet portræt til grosserer H.L. Danchell for at få det trykt; Danchell bestyrede nemlig sin afdøde svigerfader, malermester S. Hambroes voksdugsfabrik, i hvilken der brugtes flere stentrykpresser til at lægge de farvede tegninger på voksdugene med. Udfaldet blev tilfredsstillende, og denne tilfældighed førte til, at Bærentzen og Danchell sammen oprettede et litografisk etablissement under firmaet Em. Bærentzen & Co., Danchell aftrådte i 1843 sin andel til grosserer Emil Winning, der to år efter også købte sin svoger Bærentzens andel. Derfor ophørte det fortjenstfulde firma Em. Bærentzen & Comp. imidlertid ikke, det vedblev under forskellige indehavere (C.M. Tegner, Adolph Bull, J.P. Trap), til det i 1874 indlemmedes i det større firma Hoffensberg, Jespersen & Fr. Trap. I sine sidste år led Bærentzen meget af legemlig svaghed, men malede dog endnu i 1866 gehejmeråd Cosmus Bræstrups portræt til Den Danske Frimurerordens logebygning i Helsingør. Han døde 14. februar 1868.

1829 havde han ægtet han Frederikke Helene Winning (1801 – 1849), datter af proviantforvalter i Marinen Poul Winning og Johanne Marie født Lund.

Emil Bærentzen, Familiestykke, 1828

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af C. Nyrop i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 3. bind, side 304, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.