Energidrik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En dåse med energidrikken Red Bull Cola

En energidrik er en sodavand, der markedsføres på at indeholde mere energi end en typisk sodavand. Indholdet af drikken er ofte metylxanthiner (f.eks. koffein), taurin, maltdextrin (sødestof), inositol, carnitin, kreatin, glucuronolacton, ginkgo biloba, B-vitamin og urter (f.eks. ekstrakt af guarana eller ginseng). Visse mærker indeholder sukker, mens andre er kunstigt sødet.

Den kvantitative mængde energi i energidrikke (målt i kalorier) er ofte lavere end i almindelige sodavand.[1] Ifølge amerikanske Marin Institute er der intet videnskabeligt belæg for at hævde, at de ikke-koffeinholdige ingredienser i energidrikke bidrager positivt til den mentale eller fysiske formåen.[2] En undersøgelse viser dog, at energidrikke giver energi og forbedrer den fysiske formåen[3], men der er fortsat mange kontroverser om energidrikkenes egentlige effekt.

Det blev i november 2009 lovligt i Danmark, at markedsføre salgsenheder på 25 cl med et koffeinindhold på 320 mg/l, hvor grænsen før var 150 mg/l.[4]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:
Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.