Energinet.dk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Energinet.dk er en selvstændig, offentlig virksomhed, der ejes af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Virksomheden blev etableret i 2005 på baggrund af en fusion mellem Eltra, Elkraft System, Elkraft Transmission og Gastra. Energinet.dk er en såkaldt Transmission System Operator (TSO), dvs. at Energinet.dk har ansvaret for at drive de overordnede transmissionssystemer i Danmark inden for el og gas, på elsiden drejer det sig om 132 kV, 150 kV, 220 kV samt 400 kV systemerne. I 2014 var 25% af højspændingsledningerne kabler i jorden.[1]

Energinet.dk beskæftiger ca. 800 medarbejdere og har hovedsæde i Erritsø ved Fredericia. Gasdivisionen er beliggende i Ballerup.

Arbejdsområder[redigér | redigér wikikode]

Virksomheden har ansvaret for forsyningssikkerheden, for at skabe objektive betingelser for konkurrence på energimarkederne og for indpasning af vedvarende energi i el- og gas-systemet. Desuden støttes forskning, udvikling og demonstration af nye teknologier til miljøvenlig elproduktion gennem ForskEL, ForskVE og ForskNG. Endvidere opgøres udledningen af stoffer til miljøet fra det samlede energisystem og det sikres at energisektorens beredskab er velfungerende.

På el-siden drives bl.a omformerstationen i Tjele, hvor vekselstrøm fra Tyskland og Danmark omformes til jævnstrøm til Norge, og omvendt.[2]

På gas-siden drives 924km rørledninger, målerstationer[3] og gaslagrene i Stenlille og Lille Torup (7 salt-kaverner).[4][5] Natur- og Miljøklagenævnet gav i 2016 endeligt afslag på udvidelse af salt-kavernerne i Lille Torup.[6]

DaWiki http icon.png
Et eksternt website har medier relateret til Energinet.dk:
DaWiki http icon.png
Et eksternt website har medier relateret til Energinet.dk:


Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Energinet.dk’s indtægter og udgifter skal balancere. Hovedparten af indtægterne opkræves via tariffer, som forbrugerne betaler via el- og gasregningen og som skal godkendes af Energitilsynet. Tarifferne dækker udgifter til drift og udbygning af el- og gassystemerne (nettarif), forsyningssikkerhed (systemtarif), og støtte til forskning og udvikling samt miljøvenlig elproduktion (PSO-tarif). Energinet.dk har en årlig omsætning på 8-9 mia. kr.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Wittrup, Sanne. "Så er alle de mindre luftledninger lagt i jorden" Ingeniøren, 19 December 2014. Tilgået: 21 December 2014.
  2. ^ Jensen, Christian. "750 besøgte ”lukket land” i Tjele" Fotos. Energinet.dk, 27. August 2014. Hentet: 9. Januar 2015.
  3. ^ Sandberg, David. "Generelt om gasanlæg" . Energinet.dk, 28. November 2013. Hentet: 9. Januar 2015.
  4. ^ Sandberg, David. "Gaslagre" . Energinet.dk, 8. Januar 2015. Hentet: 9. Januar 2015.
  5. ^ Geological evolution . Energinet.dk, 31. December 2014. Hentet: 9. Januar 2015.
  6. ^ "Efter ni års kamp og syv miljøministre: Fiskere vandt kamp mod gaslager". Ingeniøren. Hentet 7. december 2016. 


Dansk Stub
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.