Enhedscirklen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Enhedscirkel

Enhedscirklen er en særlig cirkel, der anvendes i forbindelse med trigonometri. Enhedscirklen er kendetegnet ved at dens radius er 1. Indlagt i et retvinklet koordinatsystem har den sit centrum i origo dvs. (0,0).

Ethvert punkt på enhedscirklen vil danne en vinkel mellem x-aksen og retningslinjen fra centrum og ud til punktet. Tænker vi på et bestemt punkt kalder vi det for retningspunktet, og det har således også en retningsvinkel, på digrammet til højre kaldet t, og dennes størelse måles fra x-aksen og “mod uret”.

Radianvinklen svarende til vinklen t, er buelængden på enhedscirklen fra (0,0) til retningspunktet til t.

Enhedscirklens omkreds er 2·π; dens areal er π.

Trigonometriske funktioner[redigér | rediger kildetekst]

Man definerer de trigonometriske funktioner cosinus og sinus ud fra enhedscirklen. Hvis (x,y) er koordinaterne til retningspunktet, så er

Lader vi radius være hypotenusen i en retvinklet trekant, med x og y som katetelængderne, så har vi vha. Den pythagoræiske læresætning: x2 + y2 = 1, og dermed relationen

Tangens defineres som: , men kan også findes vha. enhedscirklen. Der oprejses en lodret tangent til cirklen igennem (1,0) og tegnes en ret linje gennem (0,0) og retningspunktet til t. Skæringspunktet mellem denne linje og den oprejste tangent vil så have koordinaterne (1,tan t).

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MatematikSpire
Denne artikel om matematik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.