Enklave og eksklave

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
C er en enklave i A, og en eksklave til B
C er en eksklave til B, men ikke en enklave i A, da det også grænser op til D

En enklave (af latin in = "i" + clavis = "nøgle", → "indelukke") er et stykke landområde der er helt omgivet af en anden stat, og som er en slags "ø" i denne anden stat. Når man bruger betegnelsen enklave ser man på området som et fremmedelement i en bestemt stat.

En eksklave (af latin eks = "ud" + clavis = "nøgle" → noget udelukket) er et stykke landområde, der tilhører en stat, men ligger omsluttet af en anden stat (eller af flere andre stater). Eksklaven har altså ingen landforbindelse til sit hovedland. Når man bruger betegnelsen eksklave lægger man den sproglige vægt på tilhørsforholdet til en større stat. Her ses området altså som noget (uretmæssigt) fjernet.

Ofte er det samme landområde både en enklave og en eksklave. Men et land som Lesotho er enklave (i Sydafrika) uden at være eksklave. Omvendt er Kaliningrad-regionen en eksklave (til Rusland) men ikke en enklave (fordi den grænser op til Polen, Litauen og Østersøen).

Begreberne enklave/eksklave kan principielt bruges på andre niveauer end stater. Eksempelvis er Frederiksberg Kommune en enklave i Københavns Kommune, og Schweiz-Liechtenstein er en enklave i EU.

I fodboldsammenhænge er Israel en eksklave til UEFA (omliggende lande hører til AFC eller CAF).

Eksempler på eksklaver[redigér | redigér wikikode]

Geografi/geologiStub
Denne artikel om geografi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.