Enos (chimpanse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Enos
Mercury-Atlas 5 Enos with handler.jpg
Chimpansen Enos med dyrepasser
Status Afdød (astronaut)
Født uvist
Død 4. november 1962
Tid i rummet
3 timer og 21 minutter
Udvælgelse 3 dage før opsendelse
Mission(er) Mercury-Atlas 5
Missionsemblemer Mercury insignia.jpg

Enos eller Enos the chimp (død 4. november 1962) var en af de chimpanser NASA benyttede til testflyvning af de første "bemandede" rumfartøjer i USA.

Mercury-Atlas 5[redigér | rediger kildetekst]

Enos iført rumdragt.
Mercury-Atlas 5

Enos blev udvalgt til mission MA-5 (22) 3 dage før opsendelsen. Han havde forinden fuldført 1.250 timers træning på University of Kentucky og på Holloman Air Force Base.

Mercury-Atlas 5 blev opsendt 29. november 1961 med Enos om bord. Han blev sendt af sted fra Cape Canaveral rampe 14 og fuldførte 2 kredsløb om Jorden.

Missionen varede 3 timer og 21 minutter, hvorefter Enos plaskede ned i sin kapsel tæt på Puerto Ricos kyst.

Enos kom uskadt tilbage til Jorden på trods af en lidt voldsom tur, hvor han var udsat for G-kraft på 7,6. Det var planlagt, at Enos skulle 3 gange rundt om Jorden, men i andet kredsløb steg temperaturen fra 18 °C til 26 °C og det planlagte tredje kredsløb blev aflyst.

Ved næste opsendelse i Mercury-programmet 20. februar 1962 blev John Glenn den første amerikaner i kredsløb rundt om Jorden.

Den 4. november 1962 døde Enos af dysenteri. Patologiske undersøgelser viste ingen symptomer, som kunne relateres til hans flyvetur i rummet.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]