Enslev (Randers Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Enslev
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Randers Kommune
Sogn Enslev Sogn
Postnr. 8983 Gjerlev J.
Demografi
Kommunen 98.190[1] (2021)
 - Areal 800,14 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.enslev.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Enslev. (Se også artikler, som begynder med Enslev)

Enslev er en landsby i Østjylland med under tohundrede indbyggere [2]. Enslev er beliggende 19 kilometer nord for Randers og 14 kilometer syd for Hadsund. Bebyggelsen ligger tre kilometer nord for Gjerlev.

Enslev ligger midt mellem Randers Fjord og Mariager Fjord. Området mellem de 2 fjorde kaldes (kaldtes) Ommersyssel. En senere betegnelse - og for et større område - er Kronjylland, som er egnen omkring Randers.

Bebyggelsen ligger i Region Midtjylland og hører under Randers Kommune. Enslev er beliggende i Enslev Sogn. Enslev Sogn og Randers Kommune grænser op til Region Nordjylland.

Enslev har en velbevaret forte i midten af landsbyen. (En forte var i landsbyfællesskabets tid et fælles areal beliggende midt i landsbyen). Som det fremgår af kommuneplanens smukke ord, ligger Enslev i en dal, og Enslev er delvis afgrænset af dalen / slugten. Planen taler om at "planlægge med udgangspunkt i landskabets former, så den markante dal fortsat definerer byen".

Enslev Kirke ligger i Enslev.

Omkring Enslev Forsamlingshus ligger et rekreativt område med legeplads, boldbane og bålplads samt 3 sheltere (dvs. bivuakker / træbarakker).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Enslevs historie er beskrevet i bogen "Enslev skriver historie", 2011.

Jernbanen Randers-Hadsund kom i 1883, men ikke lige forbi Enslev, som ellers ligger tæt på landevejen mellem Randers og Hadsund. (Der er mindre end 2 km mellem Enslev og landevejen i Stangerum mod øst). Som det var almindeligt dengang, blev banens linieføring 'snoet' rundt i landskabet, for at betjene flest muligt byer. Så fra Gjerlev syd for Enslev blev banen ført østpå, tæt på Øster Tørslev og derfra nordpå til Dalbyover og Havndal. Gjerlev blev således Enslevs station på jernbanenettet. Jernbanen Randers-Hadsund blev nedlagt i 1969.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ "Statistikbanken Tabel BEF44". Arkiveret fra originalen 30. april 2012. Hentet 9. februar 2010. 
Dansk geografiSpire
Denne artikel om geografi i Randers Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi