Spring til indhold

Episkop

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et episkop der blev brugt i et auditorium i Cambridge Universitet sent i 1800-tallet

Et epidiskop eller epidiaskop er en indretning, der kan vise uigennemsigtige flade genstande eller billeder projiceret på en skærm.

Apparatet svarer altså i sit formål til en diasfremviser, men med den vigtige forskel, at originalbilledet her er uigennemsigtigt.

Motivet belyses ovenfra med en stærk lampe i apparatet og med et system af spejle og/eller prismer og en fokuserbar projektionslinse kastes billedet op på skærmen. Fordi de må projicere tilbagekastet lys behøver denne slags projektorer kraftigere pærer og mere lysstærke linser end overhead-projectorer. Derfor må man passe på, at materialet ikke bliver beskadiget af den varme, der produceres af lyskilden. Denne type projektorer er i dag mindre benyttet en de moderne "overhead"-projektorer, der benytter transparente originaler belyst nedefra.

Denne type projektorer bruges typisk til projektion af billeder i bøger, tegninger, mineralprøver, blade etc. De har været fremstillet og markedsført som forstørrelsesredskaber til kunstnere med det formål at overføre billeder til lærreder og til brug i forbindelse med forelæsninger og kurser.

Lille episkop til hjemmebrug

Denne type projektor er forgængeren for overhead projectoren. Lyskilden i tidlige modeller var ofte af samme type som tidligere anvendtes til scenebelysning (lime light). I dag bruges almindeligvis Glødelamper og halogenlamper. I begyndelsen og midten af 1900-tallet blev prisbillige modeller fremstillet og markedsført som legetøj for børn.

I uddannelsesmæssig sammenhæng er epidiaskopets særlige rolle blevet fortrængt af præsentationsapparatet, et belyst bord med et videokamera fast monteret over sig i en passende afstand. Kameraets billede vises ved hjælp af en separat projektor. Skrivebordsenheden kaldes somme tider en uigennemsigtig projektor.

I begyndelsen af 1900-tallet var billedprojektion inddelt i to kategorier: " Hvis lyset går igennem objektet, siges projektionen at være diaskopisk, hvis lyset er reflekteret, episkopisk." [1].

Der eksisterede altså to hovedkategorier af uigennemsigtige projektorer:

  1. episkopet, der alene kunne projicere billeder af uigennemsigtige objekter
  2. epidiaskopet, der var i stand til at projicere billeder af både uigennemsigtige og transparente objekter
  1. ^ Encyclopaedia Britannica. http://www.1911encyclopedia.org/Lantern: University of Cambridge. 1911. {{cite book}}: Ekstern henvisning i |location= (hjælp)CS1-vedligeholdelse: location (link)
  • Projektor for en oversigt over projektortyper.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]